Владика Григорије освештао друштвени дом у насељу Ортијеш

569a85ff1f0a84083cf8c104_20160116_1804
МОСТАР | Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије освештао је данас друштвени дом у мостарском насељу Ортијеш у којем углавном живе српски повратници.

Владика Григорије истакао је да овај догађај показује да се обраћа пажња и на људе који живе на овом подручју.

„Ово је скроман дом, али диван догађај. Хвала свима који су помогли да се изгради и који обраћају пажњу на Ортијеш и на људе који живе овдје“, нагласио је владика Григорије.

Он је рекао да су хришћани своја прва окупљања почели на гробљима и да су то била мјеста сусрета живих, али и мјеста сусрета са мртвима.

„Зато је важно да је овај дом изграђен и да буде мјесто сусрета и окупљања људи“, навео је владика Григорије.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радослав Гајић рекао је да је дом изграђен средствима Владе Републике Српске у износу од око 135.000 KМ и да ће бити и опремљен.

Он је навео да на овај начин Влада Републике Српске показује да брине о повратницима на подручју Мостара. Он је додао да ће се наставити помоћ у обнови кућа и инфраструктурних објеката у овој години.

Гајић је напоменуо да су већ израђени пројекти за обнову 20 кућа, те да се нада да ће бити још пројеката.

Потпредсједник Удружења за одржавање православног гробља Ортијеш Предраг Шупљеглав нагласио је да је изградња овог дома веома значајна за мјештане Ортијеша и Лакшевина.

„Овдје се људи сада могу окупљати и дружити с циљем очувања традиције и културе“, рекао је Шупљеглав.

Он је навео да има још пуно потреба за изградњом и обновом кућа и инфраструктурних пројеката у повратничким насељима на подручју Мостара.

Парох Друге мостарске парохије Бранислав Боровчанин у чијој парохији је и насеље Ортијеш рекао је да је у том мјесту обновљено 130 српских кућа, те да још знатан број људи чека обнову домова.

Он је додао да је људима највећи проблем економска ситуација и запошљавање, те изразио наду да ће и Влада Републике Српске, али и власти Федерације БиХ и власти на подручју Мостара помоћи повратницима и обезбиједити им нормалан живот.

Мјештани Ортијеша изразили су велику захвалност Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске и Влади Републике Српске за изградњу дома који је веома значајан за ово мјесто, те изразили наду да ће се помоћ и даље наставити.

Повратници очекују и да власти Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона обрате пажњу на проблеме повратника.

Срна