Vladin zakon po uzoru na Pjongjang

331514_1
BANJALUKA | Nakon što je veliki broj medija u Republici Srpskoj stavila pod svoju kontrolu i utjerala strah u kosti svakome ko se drzne kritikovati režim, Vlada Srpske predvođena SNSD-om je odlučila pod svoju kontrolu staviti i društvene mreže, odnosno pokušati uticati na to šta će njihovi korisnici pisati, a ukoliko se to režimu ne svidi, slijedi kazna.
Radi se o tome da je Vlada Republike Srpske u decembru osmislila novi Prijedlog Zakona o javnom redu i miru u okviru kojeg se proširuje definicija pojma javno mjesto i na društvene mreže.
Dakle, vaše ponašanje na društvenim mrežama bi bilo kažnjivo, kao i ponašanje na ulici. Premda nije do kraja jasno kako takav zakon provesti u praksi, Vlada je osmislila da će neposlušne kažnjavati novčanom kaznom do 1.700 KM, ali i kaznom zatvora.
Tačnije, u Prijedlogu Zakona stoji sljedeće:
„U predloženom tekstu Nacrta zakona sadržane su osnovne odredbe kojima se, pored predmeta zakona i prekršajnih sankcija, u odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje definicija pojma javno mjesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže preko kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mjestu na kojem je nastupila posljedica, te je takođe definisan i pojam grupa, saglasno potrebama dalje ponuđenih rješenja“.
Društvene mreže, naročito Twitter na kojem niko nije pošteđen, a naročito ne političari, stranke i vlade, gdje svako može kazati šta želi i slobodno kritikovati, razumije se najveći su neprijatelj svakoj vlasti koja nema uspjehe kojima se može pohvaliti.
Zakon će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 3. februara.
Već sada su na društvenim mrežama vidljive brojne negativne reakcije na Prijedlog Vlade.
BNTV