Vlast nas vodi u bankrot!

345978_1
BIJELJINA | Svaki treći stanovnik u BiH je zadužen, a tome je najviše doprinijela pogrešna ekonomska politika koju već godinama vodi vlast smatraju ekonomisti.

Prekomjerna potrošnja, nedovoljna proizvodnja i sve veće zaduživanje vodi nas u bankrot upozorava ekonomista Hamid Alibašić.

„Mi se nalazimo u bankrotu! To moramo priznati htjeli ili ne. Mi smo odavno poprimili grčki sindrom. kad dolazi do bankrota? Kad ne može vlada da izmiri svoje obaveze, kada uzme kredit, kada nema redovan priliv sredstava iz kojih bi izvršavala svoje obaveze“, kazao je Alibašić.

Veliki problem za privredu predstavlja neprestano zaduživanje smatraju ekonomisti, zbog čega krediti koje uzimamo od MMF ne mogu popraviti finansijsko stanje u zemlji.

„MMF nije nigdje riješio problem, pogotovo ako zemlja nema adekvatne politike i program. Ako zemlja ima adekvatnu domaću politiku, politiku ekonomskog razvoja da ta sredstva iskoristi za podršku domaće samostalne politike, onda je moguć pozitivan uticaj tih sredstava. Mi jednostavno nemamo nikakvu politiku, naša politika je od danas do sutra“, kazao je ekonomista Milenko Stanić.

Takođe, ekonomista Aleksa Milojević tvrdi da nas takva politika vodi u dužničko ropstvo: „To znači da ćemo mi raditi ovde za sto maraka i biti nezaposleni i vraćati dugove. Znači da ćemo biti robovi Evrope, robovi MMF, robovi vlastite Vlade. Nas niko drugi nije doveo u dužničko ropstvo nego domaća Vlada.“

Iako zaduživanja nisu dobra, ona su ponekad neophodna smatra ekonomista Miladin Jovičić.

„Ako nemate sopstvenih izvora sredstava, vi se morate zaduživati. Nije naš najveći kreditor MMF, nego Svjetska banka, pa Evropska banka za obnovu i razvoj, pa tek onda MMF. MMF ima najpvoljnije uslove, čak mnogo povoljnije uslove nego ruski kredit.Međutim problem je u tome što MMF traži određene uslove, sredstva su mu povoljna ali je rigidan kada je riječ o uslovima“, pojasnio je ekonomista Miladin Jovičić.

Da bi se izvukili iz sve veće ekonomske krize neophodno je da vlast konačno počne sa donošenjem dugoročnih planove u oblasti privrede i sa ulaganjem u proizvodnju pa makar to bilo i iz kredita i tim putem ostvari profit zaključeno je u “Izazovima”.

BN TV