Водећи политичари Српске поводом њеног рођендана

222

БАЊАЛУKА/БИЈЕЉИНА │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Српска наставити да слави свој дан и да јој ни један суд не може одузети то право.
„Љубав према Републици Српској је оно што нас чини јаким, славићемо Дан РС и убудуће“, рекао је Додик на свечаној академији у бањалучкој дворани „Борик“.
Он је додао да РС има право на то као и право на самоопредјељење, такође нагласио да политика Српске није негација Босне и Херцеговине нити мржња према њој, већ да је све што тражи – да се поштује оно што је утврђено прије 20 година Дејтоном.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на данашњи дан прије 24 године, проглашавањем Републике Српске, ударен камен темељац слободе српског народа на овим просторима.
„Ни тада, као ни сада, нисмо жељели ништа друго него да живимо слободно, и да слободно одлучујемо о својој судбини. Срби су, показало се кроз вијекове, могли без свега, осим без слободе. И други су то препознали“, рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана и крсне славе Републике Српске у Бањалуци.

111

Он је додао да је неко изгледа наумио да утамничи цијели један народ јер је суд рекао да не може бити слободан.
„Kако друго да протумачимо одлуку Уставног суда БиХ да баш овај дан не може бити празник наше слободе. Замислите државу у којој суд узима за право да одлучује о слободи цијеле Републике. Замислите суд који је умислио да је матични уред у којем ће Република Српска тражити свој родни лист!“, нагласио је Додик.

Он је додао да Уставни суд добро зна да је Српска у миру проглашена 9. јануара 1992. године, нажалост, крвљу брањена, у рату који српски народ није желио.
„А одбранићемо је свим дозвољеним и расположивим средствима. А најубојитије одавно имамо. Волимо Републику Српску! А против тога још није измишљен ни правни нити политички инструмент“, поручио је предсједник Републике Српске.

Иванић: Славићемо Дан РС

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас у Бањалуци да ће Српска славити Дан Републике и да ниједна одлука то не може забранити.
„Срби док су овђе славиће Дан Републике. Одлука Уставног суда БиХ нас је само учврстила у потреби да ово радимо“, рекао је новинарима Иванић након свечане академије поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона и првомученика Стефана.

333

Он је поновио да Српска има много начина којима може игнорисати одлуку Уставног суда БиХ о Дану Републике.
„Можемо игнорисати све одлуке, усвојити закон о светковинама и на тај начин се инатити наредних стотину година. Сарајево мора схватити да Српска има право да слави овај дан и да ће сваком забраном даље дијелити БиХ“, додао је Иванић.

Свечној академији присуствовали су Његова светост патријарх српски Иринеј, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Академији су присуствовали министри у владама Српске и Србије, народни посланици, члан колегијума Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић, представници Српске у институцијама БиХ, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници међународних организација, званице из политичког, јавног, друштвеног и културног живота Српске и Србије.

Након свечане академије уприличен је и пријем у Административном центру Владе Републике Српске.

Босић: Јачање једног човјека не значи и јачање институција РС

Предсједник Српске демократске странке (СДС) Младен Босић изјавио је да јачање једног човјека или функције није јачање институција Републике Српске, већ њихов назадак.
Босић је, гостујући вечерас у емисији БН ТВ, рекао да РС мора да промијени своју политику те развија институције и крене у борбу против криминала и корупције, без чега нема напретка.
„Овдје још увијек неке структуре на рачун буџета РС, у криминалним или коруптивним активностима, извлаче велике количине новца из РС. Ако тако остане, нећемо имати напретка“, навео је лидер СДС-а.

444

Додао да су се „они који су данас најгласнији у слављењу Дана РС и заштити њених интереса“, у вријеме њеног стварања богатили шверцом високоакцизном робом.
„СДС је најзаслужнија што је 9. јануара 1992. донесена одлука о проглашењу републике српског народа у БиХ, али те заслуге данашња власт избјегава да помене“, сматра Босић.

„Заштита интереса РС је уствари њен развој“, рекао је Босић поновивши да је највећа опасност за РС њено сиромашење и велико задужење.
Сматра и да тренутно постоје два различита политичка концепта не само у РС, већ и у Србији: један који заговара развој, о чему је говорио и српски премијер Александар Вучић данас у Бањалуци, те други који одговара времену из друге половине 1990. година, уз приче о угрожености и страху.

„Уколико желимо да не будемо друштво које је најсиромашније у региону, морамо анализирати проблеме и кренути путем просперитета“, закључио је Босић.

Говорећи о Дану РС и одлуци Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као њеног празника, он је поновио да је та одлука вратила односе у БиХ уназад, а убијеђен је да ће тај дан остати празник РС, јер то, тврди, не може регулисати ниједан суд, па ни Уставни.

Истиче да РС има више могућности да с формалног становишта нађе рјешење након одлуке Уставног суда БиХ.
Извор: Срна/Фена