Vodostaj ispod granice dozvoljenog, nema šteta u priobalju

TREBINJE │ Trebišnjica je počela da se izljeva iz korita, ali, tvrde nadležni, u količinama koje ne mogu da pričine štetu u priobalnom pojasu.

Nakon jutrašnjih 300 kubnih metara – aktuelni protok kroz grad je 270 kubika u sekundi, saznaje Radio Trebinje u dispečerskom centru Hidroelektrana na Trebišnjici.

Nadležni u HET-u ističu da vode računa o količini vode koju ispuštaju sa brane Gorica i sve rade planski i u skladu sa vodoprivrednim aktima, te da je u pitanju mnogo manja količina vode od dozvoljene, koja ne može izazvati nikakvu štetu u priobalnom pojasu.

Iz ovog preduzeća za Srnu podsjećaju da prethodnih godina problema sa plavljenjem nije bilo ni kada je propuštano 390 metara kubnih vode u sekundi.

Napominju da je kota Bilećkog jezera 396,97 metara, te da ima dovoljno prostora za prihvat novih voda u akumulaciju u slučaju obilnijih padavina narednih dana.

U javnoj ustanovi „Ekologija i bebjednost“ Trebinje ističu da su oborinske i vode iz korita Trebišnjice dijelom poplavile lokalne puteve na Rastocima, Petrovom i Popovom polju, ali da nema razloga za zabrinutost, te da je služba civilne zaštite spremna da blagovremeno reaguje u slučaju neželjenih scenarija.

Direktor ove ustanove Stevan Bekan za Radio Trebinje kaže da se nakon smanjenja protoka kroz grad voda povukla sa lokalnog puta Rastoci – Rupe, ispod obilaznice, te da je ova saobraćajnica sada u funkciji.

„Put za selo Orašje u Popovom polju poplavljen je u dužini od 2 kilometra, visina vode je oko pola metra, međutim mještani koriste alternativnu komunikaciju tako da nije ugroženo snabdijevanje stanovništva. Ni sa putem Velja Gora – Uvjeća u Petrovom polju za sada nemamo ozbiljnih problema, a kojim se saobraćalo otežano zbog priliva oborinskih voda sa zubačkog platoa i Bijele gore“, napominje Bekan.

On napominje da su ekipe civilne zaštite ipak u pripravnosti, da obilaze teren i nagledaju razvoj situacije.

„U slučaju rasta vodostaja djelovaćemo postavljanjem vreća s pijeskom i spiječiti poplavni val tamo gdje to bude neophodno. U svakom slučaju, nema mjesta panici ali treba biti oprezan s obzirom na to da nam vremenske prilike ne idu na ruku i da se i narednih sedam dana mogu očekivati padavine“, ističe Bekan.

R.S.