Војна парада за предсједника Кине

Тенкови, ракетни лансери и стројеви војника поздравили су данас кинеског предсједника Сија Ђинпинга на великој паради у Хонг Конгу поводом обиљежавања 20 година кинеске управе у овом граду.

Парада је одржана неколико часова након што су активисти ослобођени из полицијског притвора послије привођења током протеста.

Си је јуче допутовао у Хонг Конг поводом прославе 20. годишњице од повратка Хонг Когна под окриље Кине.

Кинески предсједник извршио је инспекцију војних снага у сјеверном дијелу града носећи црно маоистичко одијело док се возио у теренском возилу са камуфлажном бојом и без крова.

Ово је била највећа војна парада у Хонг Конгу од када је овдје 1997. године окончана британска управа, пренио је АФП.

У граду су уведене веома јаке мјере обезбјеђења, а хиљаде полицајаца распоређене су на улицама за случај да становници осмомилионског града покушају да организују демонстрације. Неки од њих незадовољни су утицајем званичног Пекинга на овај град.

Грађани су махали заставицама са препуних трибина, а подијељене су им камуфлажне капе, вода и грицкалице. Парада је одржана по великој врућини.

Медији су уочи параде објавили упозорење са листом предмета које не треба доносити на овај догађај, међу којима су шминка, дезодоранси, биљке, животиње, опијум и хероин.

Велика Британија је вратила Хонг Конг Кини 1997. године према формули „једна земља, два система“, која гарантује широку аутономију овом граду и судску независност какве нема у остатку Кине.

Срна