Волстрит журнал: САД укида санкције Русији

765-430-8e9ae7e1ec32980c45f64f396c133b3d

ВАШИНГТОН I Пошто је САД потребна сарадња са Москвом у рјешавању сиријске кризе, Вашингтон ће морати да прави уступке који ће у перспективи довести до укидања санкција.

„Државни секретар САД Џон Кери је чест гост у Москви и све чешће показује спремност за сарадњу. Током своје посљедње посјете Кери је предложио Русији идеју стварања заједничке америчко-руске групе за размену оперативних и обавештајних информација и синхронизацију акција против терориста“, наводи амерички лист „Волстрит журнал“, а преноси „Спутњик“.

Међутим, Москву, чини се, не интересује много овакав приједлог, јер заједничко учешће у мировном процесу подразумјева партнерски однос двију земаља, а значи да не може бити реализовано у условима антируских санкција. Потпуно је могуће да ће САД ускоро бити спремне да укину санкције у замјену за заједнички план о Сирији, пише овај лист.

„Русија има све разлоге за оптимизам по овом питању, јер је став Вашингтона у посљедње вријеме постао прилично савитљив. Само прије годину дана САД су изричито одбацивале сваку идеју сарадње са Русијом у блискоисточном конфликту. Ипак, од тада се много промјенило &мдасх; руско учешће у рјешавању кризе показало се ефикасним и Вашингтон је схватио своју немоћ у овој кризи“, нагласио је „Волстрит журнал“.

Осим тога, јединство ЕУ по питању очувања санкција се распада, посебно од када су САД сконцентрисале своју пажњу на Сирију, оставивши Њемачкој рјешење украјинске кризе.

„На овај начин, Москва има разлог да вјерује да ће руска помоћ у рјешавању кризе на Блиском истоку утицати на став како Вашингтона, тако и Берлина“, закључује лист.

Раније је саопштено да је дводневна посјета Џона Керија Москви током које се састао са предсједником Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом била продуктивна. Стране су договориле кораке за прекид ватре и стварање услова за политичку транзицију у Сирији.

Независне новине