Вучић: Ако буде споразума са Приштином, Србији гаранције за чланство у ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да би Србија, ако икада буде постигнут споразум са Приштином, морала да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица ЕУ 2025. године.

Вучић је за Ројтерс рекао да је Србија отворена за разговор.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да споразум о разграничењу буде враћен на сто, Вучић је навео да ништа још званично и није на столу да би о томе могло да се разговара.

– Не мислим да смо близу постизања било каквог споразума, али сматрам да је важно да разговарамо о свему и потрудимо се да дођемо до некаквог могућег договора – рекао је Вучић.

Он је навео да се преговара прије свега о спровођењу дијела Бриселског споразума, „али и о томе како би требало да Срби и Албанци живе у будућности заједно“ и како да буду превазиђене све тешкоће са којима се суочавају Београд и Приштина.

Вучић је поручио да нико у региону не треба да се плаши договора Срба и Албанаца, јер ће цијели регион бити много стабилнији, снажнији и економски привлачнији.

– Ако било шта буде, то мора бити свеобухватан пакет рјешавања, не само наших односа са Албанцима на Косову и Метохији, већ и европског пута, напретка економије, и много тога другог – напоменуо је Вучић.

Срна