Вучић-Хан: Мјере Приштине воде ка пуној дестабилизацији региона

Предсједник Србије Александар Вучић упозорио је на састанку са европским комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом на могуће посљедице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу и додао да мјере Приштине воде ка пуној дестабилизацији цијелог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба.

Вучић је захвалио Хану за разумијевање ситуације и његову жељу да проблем ријеши, као и за помоћ Србији на европском путу, нагласивши да је за даљи напредак региона кључно очување мира и стабилности, као и даље европске интеграције.

Он је истакао да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, након што Приштина повуче неодговорне потезе, саопштено је из Службе предсједника Србије за медије.

„Србија неће узвраћати било каквим контрамерама јер жели да остане поуздан партнер како у региону, тако и у Европи и свету“, поновио је Вучић.

Хан је истакао да дуготрајна стабилност захтијева помирење и добросусједске односе.

Он је изразио пуну подршку напорима да криза буде ријешена мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих регионалних споразума, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су Вучић и Хан током данашњег састанка разговарали о потезима Приштине, којима су уведене и повећане таксе на производе из Србије и БиХ, као и о регионалној стабилности.

РТРС