Вучић и патријарх Иринеј: Радити на очувању Републике Српске

20160325123156_361473

БЕОГРАД I Премијер Србије Александар Вучић и патријарх Српске православне цркве Иринеј оцијенили су данас да треба радити на очувању интегритета Републике Српске и подржати ту творевину српског народа.

Послије разговора у Патријаршији Вучић је рекао новинарима да Србија поштује Дејтонски споразум, али и да поштује интегритет и идентитет Републике Српске.

„Радићемо на очувању културног и историјског идентитета српског народа“, рекао је премијер.

Он је додао да Србија не може да дозволи угрожавање опстанка РС и да ће се и понашати у складу са тиме.

Патријарх је истакао да Република Српска треба да буде очувана као творевина српског народа и да држава и црква треба да сарађују.

„Држава и црква имају коректне односе. Ми поштујемо принцип одвојености државе од цркве“, казао је Иринеј и истакао да држава и црква треба да имају пријатељске односе. „Kо помаже цркви ради за свој народ“, рекао је он.

Састанку који је трајао око сат и по, присуствовао је и министар правде Никола Селаковић.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ У ДОВРШЕТKУ ГРАДЊЕ ХРАМА

Премијер Србије Александар Вућић и патријарх српски Иринеј данас су разговарали о наставку изградње Храма светог Саве који би, како је најављено, требало да буде завршен 2019. године.

Вучић је поручио да ће држава помоћи у изградњи Храма и да о томе патријарх не мора да брине.

„Желимо да то буде велелепни храм“, казао је премијер и истакао да то није само ствар цркве већ је Храм светог Саве битан и за културу и државу.

Вучић је оцијенио да ће тај храм привући многе људе да дођу у Београд и да виде и друге знаменитости.

Вучић и патријарх Иринеј су разговарали и о простору за библиотеку Српске православне цркве и речено је да ће и за то бити нађено решење.

НН/новости