Вучић: Инцидент започели навијачи из Србије

Напад у Сребреници је био организован, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије поводом инцидената током комеморације у Сребреници. Премијер је истакао да рука Бошњацима остаје пружена.

Aleksandar-Vucic
БЕОГРАД l Премијер Вучић је рекао да су први инциденти у Сребреници организовали навијачи једног фудбалског клуба из Србије, а после полагања цвећа уследио је добро организован и припремљен напад, камењем, песницама, ногама.
Како је рекао, када је делегација долазила, сем неколико погрда није било проблема.

„Када смо излазили из фабрике акумулатора одједанпут је група навијача неког фудбалског клуба из Србије почела да виче погрде. Са свих страна се чуло ‘Алаху екбер, убиј Вучића’ и кренули су разни предмети. Нисам хтео да се склањам. Моје обезбеђење се храбно, јуначки држало. Ко није знао, не зна како је било. Са свих страна смо били нападнути“, истиче Вучић.

„Водио сам делегацију на 20. годишњицу помена невино страдалих, замољен сам да не говорим, поштовао сам и био веома пристојно и срдачно дочекан од мајки убијених и од Дураковића, понашали смо се достојанствено и представљали своју земљу како бих волео да смо увек умели да је представљамо„, навео је премијер Александар Вучић на конференцији после ванредне седнице Владе.

Премијер поручује да је чак и хтео да их питам зашто то раде, „зашто ме гађате? Ја сам тај који вам је пружио руку, ја сам тај који жели са вама мир“.

„То је био добро организован и припремљен напад. Чуо сам оне који су говорили: ‘Није он ништа крив’. Ови момци су ме чували изванредно, наши аутомобили су полупани, сем блиндираног. Погођен сам каменом у усну, ништа страшно. Наочаре су ми пале и поломљене су“, каже Вучић.

Премијер истиче да му жао што се овако нешто догодило и што неки нису препознали да желимо да градимо пријатељство између Срба и Бошњака.

„Без обзира што је ово тешко за моју породицу, што је велики број Срба овим разочаран, без обзира што сам видео мржњу моја рука према Бошњацима остаје испружена“, наглашава Вучић.

Премијер указује да ће наставити са овом политиком да ће наставити да разговара о томе како да се превазиђу проблеми.

„Будала има у сваком народу, нисмо ни ми у дефициту са њима. То није био инцидент, већ организовани напад. Треба да се стиди онај који је коментарисао пренос и позивао на наставак линча„, наводи Вучић.

Премијер је позвао све грађане Србије да поносно и уздигнута чела никада не покажу мржњу према пријатељима Бошњацима.

Премијер Србије је нападнут након комеморације жртвама злочина у Сребреници. Вучића је, прво вербално а затим и каменицама, напала група људи у Поточарима. Премијер Србије је каменицом погођен у главу.
РТС