Вучић у Лепосавићу: Бомбе ме неће заплашити

Vucic na KiM

ЛЕПОСАВИЋ │ Премијер Александар Вучић рекао је у Лепосавићу да га напад, који се рано јутрос догодио у хали у Зубином Потоку, у којој он касније поподне треба да се обрати грађанима, неће заплашити. „Снажну Србију ништа не може да уплаши“, рекао је Вучић обраћајући се грађанима и рударима „Трепче“ и додао да се преварио свако ко је мислио да ће га застрашити и одвратити од посете Косову.

„Нећемо дозволити отимање „Трепче“, поручио премијер Вучић из Лепосавића.

Премијер Вучић поручио је грађанима и рударима „Трепче“ у погону флотација у Лепосавићу да ће се Србија свим политичким средствима борити да сачува рударски комбинат „Трепча“ и њихова радна места.

„Трепча је кичма опстанка српског народа на северу Косова“, рекао је Вучић, током посете погону флотације у „Трепчи“, пропраћен овацијама и узвицима „Трепча је Србија“.

Премијера је у Лепосавићу дочекао велики број грађана и рудара са српским заставама.

Поводом вести о баченој бомби ноћас на халу у Зубином потоку, Вучић је поручио онима који су, како је рекао, покушали да га заплаше бомбама и пуцњима да само јака Србија може да заштити своје интересе на Косову.

„Своје интересе можемо да заштитимо само ако имамо пријатеље и у Бриселу, и у Берлину и у Москви, казао је Вучић и истакао да треба ствари решавати политичким начинима, а не попут неких који би, како се изразио, све „секли“.

Вучић је рекао да су Срби на Косову део исте државе Србије и да нема никакве разлике у односу према њима.

„Учинићемо све да ваш живот овде буде што бољи“, казао је Вучић и додао да је у интересу Србије да се очувају радна места у „Трепчи“ и да ће Србија на томе инсистирати и на преговорима у Бриселу.

Премијер је навео да неки покушавају да законом „Трепчу“ претворе у јавну својину такозване Републике Косово, али да ће се Србија свим политичким средствима борити против тога.

„Зна се ко је ово градио и ко овде ради“, рекао је Вучић и додао да „народ на Косову никад неће бити остављен ни заборављен“.

Најавео је да ће, као што је и у Србији започео обилазак школа и болница, то исто учинити и на Косову, јер како је објаснио, циљ је да деца на Косову имају исте услове као и она у остатку Србије.

Премијер је тачно по плану стигао у Лепосавић, а на улазу у „Трепчу“ дочекали су га директор Трепче Јован Димкић, руководство Трепче, министри Александар Вулин, Вања Удовичић, Златибор Лончар, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и српски представници у косовској влади. Иако је ноћас бачена бомба на халу у Зубином Потоку где је требало премијер да говори, посета Космету није отказана.

Током посете планирано је да премијер обиђе манастир Бањска где ће разговарати са епископом рашко-призренским Теодосијем и игуманом манастира Данилом.

Вучић ће у Бањској обићи нови конак који је у изградњи.

У Косовској Митровици обићи ће Здравствени центар где ће присуствовати отварању нових просторија одељења онкологије које је финансирала влада Републике Србије.

Он ће на одељењу хирургије присуствовати пуштању у рад скенера који је такође донација Владе Србије.

Том приликом он ће доделити Здравственом центру, како је најављено, статус Клиничко-болничког центра.

У Косовској Митровици премијер Вучић ће обићи деканат Медицинског факултета где ће разговарати са запосленима и потом ручати са студентима.

Планирано је и да обиђе општину Зубин Поток. Иако посета Космету није отказана, процењује се да ли ће Вучић говорити у хали где је бачена бомба.

Уочи доласка премијера Вучића дуж путева на северу Косова постављени су плакати са ликом председника српске владе и билборди са поруком „Председниче владе добродошао на српски Космет“.

Путеви којима је предвиђено да се креће премијер обезбеђују појачане снаге косовске полиције, а већ јуче у Косовској Митровици уклоњени су сви аутомобили са улица које воде према Здравственом центру.

На халу у Зубином Потоку у којој је планирано да се Вучић данас у 15 сати обрати грађаним Косова и Метохије, око три сата иза поноћи бачена је бомба и пуцано из аутоматског наоуружања. Том приликом нико није повређен, а у хали се у тренутку напада налазило десетак радника.

Ово је  Вучићева седма посета Косову и Метохији за четири године.

РТС/Танјуг