Вучић забринут због БиХ: Цијена референдума сувише висока

vucic
БЕОГРАД │ Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да више не страхује због испуњења економских реформи, већ због регионалне нестабилности и политичких сукоба, а велики страх има због ситуације у БиХ.
Велики страх имам због ситуације у БиХ. Видели сте да сам замолио нашег пријатеља Милорада Додика да још једанпут размотри своју одлуку о референдуму. Иако разумем његове аргументе, цена је сувише висока“, истакао је Вучић.
Вучић је за „Политику“ рекао да је његов однос са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком „коректан“, а на питање да ли има утицаја на њега одговорио је да не говори о утицају.
„Има и он утицај на мене“, рекао је Вучић.
Наводећи да је он за истинску регионалну стабилност и суштинско помирење, Вучић је истакао да се плаши да су неки споља жељели неповољне политичко-правне посљедице по Србе и Србију, а онда када је то пропало, показују знатно мање интересовање за сам процес помирења.
Он је навео да се од напада у Сребреници није чуо са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, али да ће му се јавити у понедјељак да би се договорили у вези са агендом његове посјете Србији.
„Оно због чега се нисам чуо са њим јесте његово објашњење да ме није видео, а он тамо није био организатор“, рекао је Вучић и потврдио да му је лично Изетбеговић гарантовао безбједност прије доласка.
Вучић је навео да чека резултате органа Републике Српске и БиХ, те додао да га данима мучи питање коме је било у интересу да се регион поново запали.
„После британске резолуције која није усвојена, у великом делу света, не само у региону, нестала је жеља чак и за причом о стварном помирењу, а неки су помирење доживљавали у коначном српском поразу“, истакао је Вучић.
Вучић је рекао да је погнуо главу пред сребреничким жртвама, али да није хтио да погне главу када су га нападали и оцјењује да онај који је имао план о његовом нападању желио да буде оборен на земљу.
„Мој отац је пореклом из Босне. Код нас је срамота кад вас неко обори на земљу… Само сам знао да морам да ходам уздигнуте главе и да не смеју да ме оборе на земљу, да Србију не посрамим. Могле су да падају и ћускије“, рекао је Вучић.
Срна