Vučić zabrinut zbog BiH: Cijena referenduma suviše visoka

vucic
BEOGRAD │ Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da više ne strahuje zbog ispunjenja ekonomskih reformi, već zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba, a veliki strah ima zbog situacije u BiH.
Veliki strah imam zbog situacije u BiH. Videli ste da sam zamolio našeg prijatelja Milorada Dodika da još jedanput razmotri svoju odluku o referendumu. Iako razumem njegove argumente, cena je suviše visoka“, istakao je Vučić.
Vučić je za „Politiku“ rekao da je njegov odnos sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom „korektan“, a na pitanje da li ima uticaja na njega odgovorio je da ne govori o uticaju.
„Ima i on uticaj na mene“, rekao je Vučić.
Navodeći da je on za istinsku regionalnu stabilnost i suštinsko pomirenje, Vučić je istakao da se plaši da su neki spolja željeli nepovoljne političko-pravne posljedice po Srbe i Srbiju, a onda kada je to propalo, pokazuju znatno manje interesovanje za sam proces pomirenja.
On je naveo da se od napada u Srebrenici nije čuo sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ali da će mu se javiti u ponedjeljak da bi se dogovorili u vezi sa agendom njegove posjete Srbiji.
„Ono zbog čega se nisam čuo sa njim jeste njegovo objašnjenje da me nije video, a on tamo nije bio organizator“, rekao je Vučić i potvrdio da mu je lično Izetbegović garantovao bezbjednost prije dolaska.
Vučić je naveo da čeka rezultate organa Republike Srpske i BiH, te dodao da ga danima muči pitanje kome je bilo u interesu da se region ponovo zapali.
„Posle britanske rezolucije koja nije usvojena, u velikom delu sveta, ne samo u regionu, nestala je želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju, a neki su pomirenje doživljavali u konačnom srpskom porazu“, istakao je Vučić.
Vučić je rekao da je pognuo glavu pred srebreničkim žrtvama, ali da nije htio da pogne glavu kada su ga napadali i ocjenjuje da onaj koji je imao plan o njegovom napadanju želio da bude oboren na zemlju.
„Moj otac je poreklom iz Bosne. Kod nas je sramota kad vas neko obori na zemlju… Samo sam znao da moram da hodam uzdignute glave i da ne smeju da me obore na zemlju, da Srbiju ne posramim. Mogle su da padaju i ćuskije“, rekao je Vučić.
Srna