Vučićev potez pozdravlja cijeli region

20150621181455_311288
BANJALUKA, SARAJEVO, BEOGRAD | Spremnost Aleksandra Vučića, premijera Srbije, da se pokloni srebreničkim žrtvama, doživjela je odobravanje širom regiona i kod većine ljudi u BiH, a zvaničnici pozdravljaju njegov potez.
Boris Tadić, bivši srbijanski predsjednik, podsjetivši da je i sam u Srebrenici izrazio poštovanje i žrtvama u ime Srbije uputio izvinjenje, za srbijanske medije je rekao da i Vučić treba da ode u Srebrenicu zbog toga što su njegove izjave u prošlosti bile sporne.
„Odao sam počast žrtvama, uputio sam izvinjenje kao predsednik Srbije Bošnjacima koji su izgubili svoje bližnje“, istakao je on.
On je podsjetio da je bio inicijator deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu u kojoj se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde.
Vesna Pusić, hrvatski ministar spoljnih poslova, pozdravila je stav premijera Srbije da je spreman pokloniti se žrtvama Srebrenice.
„To je dobar pristup i stav koji mi svakako možemo pozdraviti“, izjavila je Pusićeva.
Osvrnuvši se na Hrvatsku, ona je rekla da su u Hrvatskoj nakon dugo vremena preokrenuti ekonomski i politički trendovi i da je pružen otpor refašizaciji hrvatskog društva, ekstremizmu i desničarskom ludovanju.

Čin ka trajnom pomirenju

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije, rekao je da ovaj čin predstavlja mnogo više od simboličnog odavanja počasti srebreničkim žrtvama, dodavši da je sada važno da političari preuzmu odgovornost i praktičnim koracima doprinesu normalizaciji odnosa među državama i pomirenju među narodima.
„Pomirenje mora da se dogodi u srcima i glavama ljudi, a ne u formalnom prihvatanju bilo kakvih dokumenata. O pomirenju moramo da govorimo ne samo u danima pred 11. jul ili neposredno posle njega, pomirenje je proces koji mora da bude obeležen konkretnim akcijama koje vode ka njemu. Zato je važan Vučićev odlazak u Srebrenicu, jer on znači da će proces pomirenja biti nastavljen i posle 11. jula“, poručio je Ljajić, koji je u Srebrenicu odlazio ranije s Tadićem.
Naglasio je i da je Vučićev čin važan i zato jer on uživa podršku 50 odsto građana Srbije, što, kako smatra, može pomoći da taj proces lakše zaživi i bude prihvaćen od strane građana Srbije.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, od čijeg konačnog stava bi moglo zavisiti da li će Vučić na kraju i doći u Srebrenicu, rekao je da je djelimično zadovoljan Vučićevim nastupima u vezi sa Srebrenicom.
„Gospodin Vučić pokazuje spremnost da popravlja odnose Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka, i to je dobrodošlo. Nažalost, ovi posljednji događaji s hapšenjem gospodina Orića u Švajcarskoj su u koliziji s tim dobrim namjerama“, izjavio je Izetbegović.
Putokaz za druge

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke i odličan poznavalac prilika u regionu, ocjenjuje da je Vučićev potez dobar putokaz za ostale političare u BiH i na zapadnom Balkanu.
Naglasio je da tema odavanja poštovanja žrtavama mora biti civilizacijski čin i ne smije biti politiziran od strane bilo koga.
„Treba nastaviti komunikaciju i kontakte staviti u prvi plan i civilizacijski poštovati žrtve, i ovakvi događaji ne smiju biti u funkciji dnevne politike“, rekao je Šolaja.
Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, ističe da je ovaj čin važan zato što dolazi od strane premijera susjedne države i najuticajnijeg i najpopularnijeg političara u toj zemlji.
„Logično i prirodno je da građani oponašaju svog lidera jer on, očigledno, na njih ima veliki uticaj. Sigurno da bi ovaj čin u društvu mogao imati pozitivan odnos prema suočavanju s činjenicama iz naše neslavne prošlosti“, naglasio je Šehić.
Za njega je, kako je istakao, važno i to da je Vučić javno priznao da je ranije bio u zabludi prema tim događajima, te da treba podržati njegov sadašnji iskren odnos prema srebreničkim žrtvama.
„Svaki korak koji će na iskrenosti graditi dobre odnose između naših susjednih država i naroda treba pozdraviti i u vezi s tim nikako ne treba praviti političke probleme“, istakao je Šehić.
Srbija ne želi konfrontaciju

Dejan Vuk Stanković, jedan od najcjenjenijih srbijanskih analitičara, smatra da je spremnost Vučića da ode u Srebrenicu i oda poštu žrtvama državnički odmjeren i moralno ispravan čin.
On smatra da je Vučićevo javno obraćanje pokazalo da Srbija osjeća pijetet prema srebreničkim žrtvama.
„To je potvrda da se nastoji i kroz ovakve gestove, koji imaju i simbolički i realan značaj, stvoriti perspektiva za dobre odnose između Srbije i BiH“, rekao je Stanković.
Takođe je ocijenio da je važno i to što takva izjava premijera Vučića dolazi u trenutku kada je na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva otkazana posjeta BiH Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije.
„Srbija je ovim gestom pokazala da joj nije stalo do neke političke distance i konfrotacije sa BiH, već da, naprotiv, želi da simbolički i realno prisustvom premijera oda počast srebreničkim žrtvama“, rekao je Stanković.
Naglasio je i da ovaj čin doprinosi relaksiranju odnosa između Srbije i BiH, te da Vučić postaje lider u regionu kad se radi o međususjedskim odnosima.
Podsjećamo, u svojoj izjavi Vučić je rekao da se u Srebrenici desio težak i jeziv zločin za koji srpski narod, koji je i sam bio žrtva mnogih zločina, mora da poštuje tuđu bol i time pokaže svoju veličinu.
„Kao premijer sam spreman da pognem i sagnem svoju glavu i pokažem kakav odnos mi, Srbi, imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama. Da onih 99,9 odsto Srba koji nisu učestvovali u tom zločinu mogu da idu uzdignute glave i uzdignuta čela u svetu, gde god“, rekao je Vučić.

Nezavisne