Вујић: ХЕТ спреман да пружи сваку врсту помоћи, оба агрегата ХЕ ДУБРОВНИК ван погона

ТРЕБИЊЕ │ Оба агрегата Хидроелетране „Дубровник“ – од којих је један из система Хидроелектрана на Требишњици и припада Електропривреди Републике Српске – јутрос су ван погона због јутрошњег трагичног пожара у овом постојењу, у којом је један радник смртно страдао, за двојицом се још трага, а више њих је повријеђено.

Ово је за Радио Требиње потврдио Александар Вујић, извршни директор за управљање системом ХЕТ-а.

Вујић је казао да су Хидроелетране на Требишњици понудиле колегама из ХЕ у Плату сваку врсту помоћи, али да је у управи овог електроенергетског постројења речено да је већ ангажовано довољно људства и стручних служби за ванредне ситуације из цијеле Хрватске.

„Редовно смо у комуникацији са колегама из ХЕ ‘Дубровник’, солидарни смо у свему што проживљавају – и све наше особље им је на располагању“, казао је Вујић у изјави за Радио Требиње.

Вујић наводи да је рано говорити о штети на постројењима и посљедицама хаварије, те да је у овом тренутку најважније – да се учини све како би се размјере ове трагедије биле што мање.

„Испадом агрегата мања је распложивост ХЕТ-а. Електроприврда, наравно, неће дозволити да крајњи потрошачи остану без електричне енергије – трговином или ангажовањем неких замјенских капацитета сигурно ће се надомјестити тај дефицит који је настао хаваријом. Али, овдје су у питању људски животи и овом тренутку је најважније да посљедице у том смислу буду што мање“, истакао је Вујић.

Пожар у ХЕ „Дубровник“ избио је јутрос око 9:30, а узрок ће бити утврђен након вјештачења. Претпоставља се да је техничке природе.

Радио Требиње