Вујовић: Нико озбиљан и квалификован не говори о промјени Дејтона

Дипломата Небојша Вујовић, који је био члан српске делегације у Дејтону, оцијенио је да је споразум који је тамо постигнут историјски и да нико озбиљан и квалификован не говори о промјени Дејтонског мировног споразума.

Вујовић, који је и аутор књиге „Последњи лет из Дејтона“, за бившег предсједника СР Југославије Слободана Милошевића каже да је био сјајан тактичар, али слаб стратег, као и да ће о њему судити историја.

Говорећи о папирима на којима је предложено да се на дневни ред у Дејтону стави и Косово и Метохија, Вујовић је рекао да их је Милошевић прочитао „поцрвенио од бијеса и онда га гађао тим папирима и казао да у јавности не би преживио такав потез“.

Он сматра да је Милошевић добро испреговарао како Сарајево не би постало посебан ентитет, преносе београдски медији.

„Милошевић је добро реаговао и рекао да то не долази у обзир и поцијепао документа јер би тиме муслимани или Хрвати имали два гласа, чиме би се изгубила важност и постојаност Републике Српске“, навео је Вујовић.

Он је, такође, истакао да је Милошевић добио овлашћење да преговара у име свих Срба, да је захтијевано да добије апсолутну подршку од Српске православне цркве, САНУ, руководства Републике Српске на Палама и од руководства у Београду, као и да су сви потписали то писмо.

Према Вујовићевом мишљењу, Република Српска би била поштеђена многих жртава да је Венс-Овенов био план прихваћен.

„Милошевић је схватио тај дио и тај пропуштени тренутак и зато је успио да добије овлашћење да преговара у име свих Срба“, напоменуо је овај дипломата.

Он је оцијенио да је писмо Ричарда Холбрука, у којем се првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу наводно гарантује да неће бити изведен пред Хашки трибунал уколико се мирно повуче са власти у Републици Српској, био Холбруков „манипулативан потез“.

СРНА