Вукановићево писмо патријарху Иринеју

Писмо патријарху Иринеју

3817789_1

Ваша светости,

Након Ваших учесталих иступа у јавности и директног уплитања у политичка дешавања у Републици Српској, те подршке коју директно и индиректно пружате режиму у Републици Српској, одлучио сам да Вам напишем отворено писмо и замолим Вас да напокон престанете да својим иступима дијелите и збуњујете српски народ са ове стране ријеке Дрине.

Због страшног мјеста на коме сједите и важне функције коју обављате, као хришћанин и исконски вјерник суздржаћу се од тешких ријечи, као што сам раније у више наврата одустајао од јавног обраћања иако сте својим понашањем и јавним иступима који нису примјерени српском патријарху сигурно заслужили да Вам се пише много чешће, оштрије и отвореније.

Цијеним Вашу забринутост због ситуације у којој се налази Република Српска, али нажалост и Ви Ваша светости дјелимично сносите одговорност за тренутно тешко стање. Да нисте последњег дана изборне кампање октобра 2014. године дошли у Бањалуку на отварање недовршеног споменика Стефана Немање и изјавили да Додик треба да и даље настави успјешно да кормилари Републиком Српском, можда би Република Српска данас била слободна држава у којој би грађани могли слободно да се окупе и искажу своје мишљење.

Нажалост Ваше неприкладно мијешање у политичке прилике у Републици Српској, као и непримјерени иступи и учешће појединих владика наше Цркве у предизборној кампањи Милорада Додика, продужиле су агонију и ситуацију у којој се данас налазимо.

Уколико Вам је искрено стало да се зауставе подјеле и насиље, свом пријатељу сте недавно на слави у Мрчајевцима требали поручити да престане са подјелама и пљачкањем свог народа, да више не користи језик мржње, вријеђа и понижава политичке противнике називаћу их издајницима и водећи против њих води најпрљавију кампању злоупотријбљавајући јавни сервис и медије.

Нажалост умјесто да пастирски покушате уразумити Додика и од њега затражите да престане гушити основна људска права и понижавати сопствени народ, Ви сте очито на Светог Ђорђа добили јасне инструкције како да напишете писмо у коме се заступају његови ставови.

Додикова муњевита реакција и писмо у којем Вам се захваљује и тобоже изражава спремност да одустане од протеста ако устукне и опозиција, јасно говори да је све раније било детаљно припремљено, као што сте у договору са Додиком недавно организовали и састанак са лидерима највећих странака у Бијељини како би ојачали његову ослабљену позицију.

Нећу улазити у мотиве оваквог Вашег понашања, које наноси велику штету прије свега угледу наше Цркве али и цијелом српском народу. Морате бити свјесни велике одговорности и последица сваке ријечи коју изговорите или напишете. Довољно би било да само неколико дана дођете у Републику Српску и боравите међу својим вјерницима па да осјетите све последице тираније и насиља Вашег пријатеља који је најодговорнији за систематску пљачку, уништавање и подјелу свог народа.

Уколико Вам је тешко да пређете ријеку Дрину, довољно је да само неколико дана гледате режимске медије које контролише Ваш пријатељ, мржњу и лаж коју шире трујући напаћену нацију, и схватићете да смо били слободнији и током периода неких страних окупација. Само једном заобиђите Додика при доласку, и умјесто са његовим кумовима разговарајте са народом и вјерницима и у њиховим очима видјећете сву тугу, страх, очај, апатију и биједу у коју их је гурно Ваш пријатељ. Нико никада није овако тешко понизио, подијелио и унесрећио српски народ, као што је то урадио Ваш пријатељ.

Умјесто да хришћански дигнете глас и покушате својим ауторитетом заштитити угњетаване и понижене од насиља параноичног Тиранина, нажалост Ви и неки високи црквени великодостојници подржавате његово безумно насиље. И Додик, као и његов бивши партијски шеф, идеолог и учитељ Тито, истински је комунисти и атеиста који се накнадно напрасно продуховио, али ни ћопави маршал у најтежа времена страдања и подјеле наше Цркве никада није овако грубо понижавао и злоупотребљавао нашу Цркву и њене великодостојнике, и користио их у своје дневно-политичке интересе.

Хришћански је праштати, јер гријешимо сви, често и ми који покушавамо да ослободимо народ од насиља и тираније параноичног Оца нације и његове бахате и отуђене олигархије. Народ и милостиви Бог ће и Вама опростити што сте у незнању или заблуди подржавали ненародни режим и насиље над сопственом нацијом, али више никада не би сте требали да политичким изјавама дијелите свој народ и вјернике, и дајете подршку бахатим тиранима, макар Вам они били блиски пријатељи којима долазите на славу.

Од смјене владике Артемије и све отворенијих сукоба међу нашим владикама, наша Црква има много отворених рана и нерјешених питања којима би се требало расправљати на Сабору, а црквени великодостојници не треба да се мијешају у дневно-политичка питања. Црква и држава морају остати раздвојене, а пастири треба да се старају о духовновности свога стада.

Надам се да ћете разумјети да Вам ово писмо пишем са добрим намјерама и жељом да као вјерник укажем на очигледне пропусте и велике грешке које могу имати велике последице за наш народ и Цркву. Вјерујем да ће подјелама и насиљу ускоро доћи крај, и да ће се и наша многострадална Црква ослободити притисака неодговорних појединаца који мисле да су изнад народа, Цркве и државе.

С поштовањем и страхом Божијим,

У Требињу, 13.05.2016. Nebojša Vukanović