Вулин: КФОР најодговорнији за безбjедност на Kосмету

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да није сагласан са намјерама да се смањи број војника Кфора и навео да би то негативно утицало на безбједност неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Он је на састанку са замјеником помоћника америчког секретара одбране за Русију, Украјину и Евроазију Лором Купер истакао допринос САД мисији Кфора и исказао забринутост због трансформације косовских снага безбједности у такозване оружане снаге самопроглашеног Косова.

Вулин је указао да то представља грубо кршење свих досадашњих споразума и има изразито негативан утицај на регионалну стабилност, саопштено је из Министарства одбране Србије.

– Србија остаје чврсто при ставу да је потребно стриктно поштовати одредбе Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је Кфор најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Космета и једини партнер Војсци Србије – рекао је Вулин.

Он је нагласио и да недавни провокативни поступци представника Приштине не иду у прилог напорима за проналажење заједничког и одрживог рјешења.

Купер је истакла да је војна сарадња Србије и САД веома развијена, али да треба проналазити нове области на обострани интерес.

Срна