За годину дана почеће са радом затворени базен

 

ТРЕБИЊЕ I Радови на изградњи спортско-рекреативног комплекса на Бањама теку планираном динамиком, тако да ће прва фаза бити завршена и прије крајњег рока, односно до краја октобра наредне године, када ће затворени базен почети са радом.

На градилишту на Абазовини већ су видљиви обриси будућег 50-метарског и помоћног 25-метарског затвореног базена, који ће бити изграђен по свим стандардима Међународне пливачке федерације – ФИНЕ. Тренутно се раде подрумске етаже, техничке просторије и гаража.

Слободан Ратковић, шеф надзорног тима „Хидроелектрана на Требишњици“ каже за Радио Требиње да је до сада урађена комплетна темељна плоча, хидроизолација и сви пропратни радови на спољном уређењу.

„Током темељења објекта до сада је ископано више од 18.000 м³ земље, односно у његовом фундаменту, а замијењено је више од 3.800 м³ материјала каменом. У конструкцију је уграђено више од 2.800 м³ бетона са више од 260 т челика и постављено око 5.300 м² хидроизолација. Паралелно се уграђује електро и хидротехничке инсталације“, појашњава Ратковић.

Он додаје да су им временске прилике биле погодне за градњу те да и у наредном, па чак и зимском периоду, спољашњи фактори не би требало да утичу на наставак градње.

„Временске прилике нам иду у прилог, ово је најбоље вријеме за грађевинске радове. Ни у најоптимистичнијим прогнозама нисмо ово очекивали, тако да са те стране немамо проблема. Избјегли смо најтеже радове, који зависе од нивоа Требишњице. Бићемо на радовима изнад коте највишег нивоа Требишњице, према томе што се тиче спољних утицаја, требало би да градимо без прекида. Чак и најоштрија зима не би требало да угрози термине“, наводи Ратковић.

Изградњом затвореног базена и омогућавањем рекреације на води током цијеле године „Хидроелектране на Требињици“ ће трајно испунити водопривредну обавезу која је настала изградњом хидроенергетског система.

Након завршетка прве фазе пројекта изградње затвореног базена на Бањама, почетком новембра, биће настављени радови на опремању базена, околном уређењу комплекса и изградњи пропратних објеката.

Према ријечима Зорана Чучковића, директора Јавне установе „Базени“, за годину дана, Требиње ће, након 50 година, добити затворени базен, јединствен на овим просторима, који ће испуњавати све услове за одржавање свјетских пливачких такмичења.

„Ово је једини пројекат у бившој Југославији који ће имати све услове за одржавање свјетских такмичења. Имаћемо 50-метарски и 25-метарски базен, уз њих иду пропратне активности, фитнес сала, у којој ће радити стручна лица. Биће ресторан са здравом исхраном и апартмани, али то иде у другој фази. У овој првој фази добићемо све услове за спорт, пливање“, наводи Чучковић за Радио Требиње.

Спортско-рекративни центар обухватаће 10.000 м² корисне површине, а вриједност радова прве фазе је око 10 милиона марака.

Д.Р.