За ХЕТ најтежа година од оснивања: Због лоше хидрологије остварена САМО ПОЛОВИНА планиране производње

ТРЕБИЊЕ │ Због незапамћено лоше хидролошке ситуације, Хидроелектаране на Требишњици се суочавају са најтежом годином од свог оснивања –  а у првих седам мјесеци 2017. године остварено је тек 50% планиране производње електричне енергије за овај временски период.

„Неповољна хидролошка ситуација од половине 2016. пренијела се у 2017 годину. Дотоци у акумулацију Билећа, у посљедњих девет мјесеци, дупло су мањи од вишегодишњег просјека за исти период, а кота Билећког језера је и поред најрационалнијег коришћења воде значајно нижа од планиране. Рад на ниским котама условљава мању искористивост хидропотенцијала и знатне губитке у производњи у односу на рад при котама блиским планираним“, саопштено је данас из Хидроелектарана на Требишњици.

У ХЕТ-у истичу да се због наведеног „са сигурношћу може рећи да ће енергетско-економски резултати за цијелу 2017. годину бити јако лоши“, али се надају да ће се хидролошка ситуација поправити у задњем кварталу и да ће ниво акумулације бити на задовољавајућем нивоу, како би се са повољним стањем ушло у 2018. годину.

Додају да је упркос лошим финансијским резултатима ХЕТ, као носилац развоја регије и Требиња, пронашао начин да настави финансирање започетих инвестиционих пројекта и да покрене неке нове.

„Тренутно се изводе радови на пројектима чија вриједност износи око 200 милиона КМ, од чега вриједност радова на доводном тунелу за ХЕ Дабар превазилази половину поменутог износа. Поред овог тунела радови се изводе и на тунелу за одводњавање Билеће, као и постављање бетонске облоге на тунелу Фатничко поље-акумулација Билећа“, истичу у  Хидроелектаранама на Требишњици.

У ХЕТ додају да ће у оквиру законских могућности и у складу са водопривредним дозволама учествовати такође у изградњи резервоара на Врелом оку, који ће обезбиједити уредно снабдијевање Требиња водом, наставаку градње водозахвата на Зубачком платоу и система за наводњавање у Мокром и Петровом пољу, те градњи затвореног базена и уређењу Ћатовића крака.

Радио Требиње