Za kilogram čvaraka traže 20 KM

326659_1BANJALUKA | Cijena kilograma čvaraka u pojedinim marketima dostiže i do 20 maraka. Čvarci, koji se dobijaju kuvanjem slanine i masnog svinjećeg mesa, su tako postali duplo skuplji od najskuplje vrste mesa.
U mesnici u „Konzumu“, kod kojih je ovaj proizvod i najskuplji, istakli su da, iako je cijena pozamašna, kupaca čvaraka ne manjka.
„Cijena kilograma presovanih čaraka kod nas iznosi 20 maraka, za oko pet maraka više nego lani, kad je ova mesnica radila u sklopu „Merkatora“. Ljubitelji ovog proizvoda mogu da kupe i pakovanje od 200 grama po cijeni od 3,80 maraka i 400 grama po cijeni od 7,60 KM“, rekli su ovoj mesnici i dodali da je riječ o čvarcima iz mesne industrije „Tulumović“.
Prema riječima vlasnika jedne mesnice Laze Šešića, do poskupljenja čvaraka je došlo zbog nedostatka ovog proizvoda.
„Cijena kilograma čvaraka, koji kod mene u mesnici koštaju deset maraka je previsoka, a kamoli 20 maraka, kolika je u pojedinim marketima“, rekao je Šešić i dodao da je oslabila i proizvodnja čvaraka, jer se od mesnatih svinja, kakve su, inače, danas, ništa ne može istopiti. Istakao je da se i cijena svinjetine u posljednjih nekoliko godina skoro izjednačila sa cijenom junetine.
„Razlog poskupljenja svinjetine je to što naši građani najviše kupuju ovu vrstu mesa“, kazao je Šešić. U njegovoj mesnici kilogram najskuplje slanine je deset maraka.
Kilogram čvaraka u mesnici „Guzijan“ košta osam maraka, dok je na Novoj pijaci 19 maraka.
Sekretar Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović je rekao da su čvarci lani bili dvostruko jeftiniji, te da će pojedini poslodavci za nekoliko dana morati da spuste cijenu da bi potražnja bila veća.
„Trenutna cijena čvaraka je i više nego smiješna“, istakao je Petrović, a prenosi Glas Srpske.
Ljubitelji čvaraka se, međutim, ne predaju, pa su spremni da plate i više nego što vrijedi ovo tradicionalno jelo.
Dobri poznavaoci ovog proizvoda su kazali da realna cijena čvaraka ne bi smjela da pređe 15 maraka. Oni su istakli da je za kilogram čvaraka potrebno oko pet kilograma bijele slanine, koja košta oko tri KM po kilogramu.
Banjalučanka Vesna Miletić je rekla da ovako nikada nije bilo.
„Sve je preskupo“, kazala je ona.
Nezavisne