За ову територију рат двије државе се води необичним наоружањем

20160119072256_348671

ЊУЈОРK │ Ово ненасељено 1.3 км дуго и 1.2 км широко острво, који не посједује никакве видљиве природне ресурсе, бизарна је територија за којег се боре двије земље. Од почетка 1930-их година, ова стијена је средиште расправа између Kанаде и Данске.

Наиме, према свјетском атласу, острво Ханс је смјештен на средини 35 километара дугог Нарес мореуза, који раздваја Гренланд – аутономну данску територију – од Kанаде.

Због међународног права, све земље имају право да захтјевају територију која се налази на удаљености до 20 км од њихове обале.

Kао такав, Ханс је технички смјештен у данским и канадским водама.

У атласу пише да је Међународни суд Лиге народа 1933. године острво прозвао данском територијом.

Али будући да се Лига распала 1930-их година, и да је након тога замијенио УН, првобитна одлука не носи велику тежину.

Убрзо након тога престале су расправе о острву, јер је почео Други свјетски рат, па Хладни рат. Али 1984. године, ситуација се опет распламсала.

Те године дански министар задужен за Гренланд посјетио је острво и поставио данску заставу, испод које је оставио поруку на којој је писало: „Добро дошли на данско острво“, заједно са боцом брендија.

И тако је започео рат вискијем, којим се требало освојити Ханс.

Иако се двије земље и даље не могу сагласити о територијалном статусу острва, владе и даље воде „виски рат“, при чему су очигледноо задржале добар смисао за хумор.

Петер Таксо Јенсе, дански амбасадор у САД-у изјавио је да кад „данска војска оде тамо, они оставе боцу ракије, а кад Kанађани оду, оставе боцу вискија Цанадиан Цлуб, с поруком: ‘Добро дошли у Kанаду'“.

Тренутно се разматра план који би острво претворило у заједничку територију којим би управљали Kанађани и Данци, пише Бусинесс Инсидер.
НН, Еxпресс.хр