За пројекте ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње обезбијеђено 67 милиона евра

ТРЕБИЊЕ │ У Требињу је данас одржана конференција на којој је обиљежено отварање другог позива на доставу пројектних приједлога „Интеррег ИПА“ програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора, за финансијско раздобље од 2014. до 2020. године.

Ријеч је о програму европске територијалне сарадње који обухвата подручја 12 жупанија у Хрватској, 109 општина и дистрикт Брчко у Босни и Херцеговини, те 10 општина у Црној Гори.

Кроз јачање прекограничне сарадње у пограничном подручју, у којем живи више од 5,5 милиона становника, доприноси се свеукупном развоју територијалне сарадње, повећању међународне конкурентности пограничних регија, смањењу друштвене и привредне неједнакости међу регијама, те уједначавању њиховог развоја – каже Марина Каваз-Сиручић из Дирекције за европске интеграције БиХ.

Циљ програма је јачање социјалног, економског и територијалног развоја прекограничног подручја кроз провођење заједничких пројеката у оквиру побољшања квалитета социјалних и здравствених услуга на програмском подручју, заштити околине и биоразноликости, унапређивање превенције ризика, те промовисање одрживе енергије и енергетске учинковитости.

Један од циљева је допринос развоју туризма, те очување културе и природне баштине и побољшавање конкурентности и развој пословног окружења програмског подручја.

Програм се проводи користећи средства Европског фонда за регионални развој (ЕФРР) и Инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ).

Укупни буџет програма износи 67 милиона евра.

Р.М.