Забрињавајући пад наталитета у Српској и региону

ТРЕБИЊЕ │ Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић истакла је данас  у Требињу да Влада Републике Српске проводи низ мјера на побољшању пронаталитетне политике – формиран је нови сазив Савјета за демографску политику, те ће у наредном периоду у овом смислу бити изнађена најбоља рјешења, како би се побољшала демографска слика у РС.

Она је на  округлом столу под називом „Наталитет у Републици Српској – демографски процеси и попилациона политика“, који се у Требињу одржава у оквиру Стручног састанка са међународним учешћем,  у организацији  Удружења гинеколога и опстетричара Србије, Црне Горе и Републике Српске, истакла да је пад наталитета у Српској реалност и зато су се Влада РС и Кабинет предсједника интезивно укључили, како би се извршила анализа демографске слике и активно се ради на предлагању конкретних мјера, које ће дугорочно имати позитивне ефекте на укупну демографску слику у Српској.

Соња Давидовић

Александар Стефановић, директор Kлинике за гинекологију и акушерство, Kлиничког центра Србије и предсјдедник Удружење гинеколога и опстетричара Србије, Црне Горе и Републике Српске истакао је да пад наталитета проблем читавог региона и наталитет је у паду протеклих година и деценија.

„У Србији сваке године један град је мање, али су препознати ти проблени и доста тога је урађено у смислу пронаталитетних мјера.  Овдје није ријеч само о материјалној помоћи трудницама и паровима који желе да имају дјецу, већ у виду помоћи у унапређењу вантјелесне оплодње. Прошири смо са два бесплатна на три, а проширена је старосна граница на 42 године“, казао је Стефановић.

Александар Стефановић

Начелник Kлинике за гинекологију и акушерсто УKЦ–а РС  Бањалука Весна Ећим Злојутро говорећи о постпарталном крварењу, што је била и тема Стручног састанка са међународним учешћем, истакла је да нема породилишта, гдје се не  може десити оно што је најтеже у породилишту, а то је материјална смрт.

„Самим тим се сматра да је крварење послије порођаја у огромном броју разлог настанка материјалног морталитета и зато смо данас позвали еминентне стручњаке и размјеном искустава и коришћењем савремених протокола покушавамо да нађемо најсавременију дијагностику и терапију“, казала је Весна Ећим Злојутро.

Весна Ећим Злојутро

Дводневном стручном састанку у Хотелу „СЛ индустри“ присуствују стручњаци из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Аустрије.

М.И.