Забринутост због антисрпске пропаганде уочи „Олује“

БЕОГРАД │ Комесаријат за избјеглице и миграције Србије изражава забринутост што се и ове године уочи обиљежавања хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ у тој земљи води антисрпска пропаганда, велича усташтво и тако ствара атмосфера, која враћа регион у деведесете године прошлог вијека.

Напомињући да се сутра навршавају 22 године од „Олује“, током које је из својих домова протјерано више од 200.000 крајишких Срба, Комесаријат истиче, да ни након двије деценије, бројни покушаји успостављања климе повјерења у региону, нису дали много резултата.

„Повратак Срба у Крајину је спорадичан, а хрватска држава чини све да се он никад и не деси, непрестано стварајући тензије и распирујући национализам. О томе најбоље сведоче проусташке провокације у Србу током обележавања Дана устанка у Хрватској, као и провокације приликом обележавања годишњице усташких злочина у Глини“, наводи се у саопштењу Комесеријата.

У тексту се подсјећа да је, бјежећи у колони дугој десетине километара преко БиХ ка Србији, живот изгубило или се води као нестало више од 2.000 људи.

Од почетка ратова на просторима бивше СФРЈ 1991. године, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих, данас статус избјеглице из Хрватске има још око 19.000.

У Комесаријату истичу да ће Хрватска 4. август славити као дан побједе, док ће Срби палити свијеће оплакујући жртве и тугујући за изгубљеним животима и домовима.

Помен жртвама биће одржан 5. августа, 11.00 часова у Цркви Светог Марка у Београду, као и у многим општинама широм Србије.

Из Комесаријат напомињу да са Хрватском и даље постоји више неријешених питања веома важних за избјегличку популацију – није обновљена уништена имовина, није враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима.

Хрватска није спровела Уставни закон о правима националних мањина, којим се Србима гарантује пропорционална заступљеност и запошљавање у органима државне управе, полицији, правосуђу и другим јавним институцијама, нису исплаћене пензије, динарска и девизна штедња.

Из оваквих поступака, истичу у Комесаријату, јасно се види да су избјеглице усмјерене искључиво на интеграцију у Србији, јер је процес повратка скоро заустављен.

Комесаријат за избјеглице напомиње да се не смију заборавити неријешена отворена питања, која отежавају постизање трајних рјешења за избегличку популацију.

Србија сматра да наставак активности на спровођењу анекса Е и Г Споразума о сукцесији има висок приоритет, као и остале активности, које воде рјешавању избегличких проблема.

„У том смислу очекујемо даљу подршку међународне заједнице. Србија је спремна на сарадњу и наставиће да испуњава све своје обавезе“, наводи се у саопштењу.

Срна