Заев: Лаж је да ћемо тужити Србију за некакав геноцид

СКОПЉЕ │ Предсједник Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев изјавио је у интервјуу за „Данас“ да је лаж да ће Македонија тужити Србију за геноцид.

Како каже, то су биле лажи како би их посвађали са „пријатељским српским народом“.

„Србија није само наш сусјед, већ братски народ са којим делимо прошлост, културу, традицију, историју и заједничку будућност у евроинтеграцијама. Имамо добре односе са званичним властима у Србији и ја само не очекујем, већ ћу и да се залажем као премијер да унаприједим сарадњу на свим нивоима“, каже Заев.

Говорећи о спорној „Тиранској декларацији“ рекао је да она предивиђа ширу употребу језика националних мањина – албанског, турског, српског, ромског…

„Гдје год и колико год је то могуће Уставом и законима јер тиме добијају сви грађани Републике Македоније, а Македонци не губе ништа. Напротив, јачаћемо и употребу македонског језика, јер су због неодговорне досадашње власти у неким срединама, иако је по Уставу македонски званични језик, постојале само табле на језицима мањина. То више не може да буде случај“, наводи Заев.

„Програмом нове владе није предвиђено мијењање химне, грба, заставе, нема осуђивања других народа за некакви геноцид као што су биле лажи како би нас посвађали са нашим пријатељским српским народом, није предвиђено да се мијења уставно име Македоније. И нема сепаратизма. Сви смо заједно, Македонци, Албанци, Турци, Срби, Власи, Роми, Бошњаци“, додаје он.

Осим тога, Заев наводи да је у Македонији успостављена нова парламентарна већина и вршилац дужности председника државе Ђорђе Иванов „не сме да омета демократски процес“.

„Мора да омогући да добијем мандат за формирање нове владе, с обзиром на то да иза мене стоји, са својим потписима 67 од 120 посланика Скупштине Македоније. Тих 67 посланика представљају око 700.000 грађана Македоније. Он нема право да одлучи да ли ће ми дати мандат или не, његова улога је церемонијална“, каже Заев.

На питање да ли је могућ компромис између њега и Груевског каже:

„А зашто бисмо постизали компромис Груевски и ја? То би само било на штету грађана и државе, а ја желим да помогнем. Он мрзи људе и дијели их, а ја желим да их ујединим. Са Николом Груевским и његовим сарадницима компромис је немогућ“.

Македонија је без владе од ванредних парламентарних избора одржаних у децембру 2016. године. Лидер ВМРО-ДПМНЕ и досадашњи премијер Никола Груевски је као предсједник најјаче странке добио мандат предсједника Ђорђа Иванова, али није успио да формира владу.

Заев је након тога обезбеијдио већину али Иванов не жели да му да мандат.

Данас