Загреб: Више од 5.000 људи тражило оставку двоје министара

Више од 5.000 жена и мушкараца вечерас је у осмомартовском маршу у Загребу, осим опште борбе за женска права, захтијевало и оставке министра демографије, породице, младих и социјалне политике Наде Мурганић и министра здравља Милана Кујунџића.

Демонстранти одлазак Мурганићеве захтијевају због њене изјаве којом је релативизовала породично насиље /Тако вам је то у породици/, али још важније због потпуне неспособности система социјалног заштите да се носи породичним и вршњачким насиљем.

Оставку министра здравства демонстранти су тражили због његове идеје да се у израду новог закона о побачају укључе и представници цркве који побачај желе забранити, преноси портал „Индекс“.

Према ријечима демонстраната, побачај у Хрватској, иако формално дозвољен, заправо је недоступан, дијелом због све већег броја љекара који га одбијају урадити, дијелом због цијене која се креће између 2.000 и 3.000 куна / између 270 и 400 евра/.

– Осми март наш је дан – дан када излазимо на улице, дан када славимо сваку борбу, сваки женски глас који је проговорио о третману у болницама, породилиштима и гинеколошким ординацијама широм мље. О ограничавању права на побачај. О институцијама које насиље желе задржати у четири зида – истакле су окупљене на Тргу жртава фашизма.

Агенције