Zajednička sjednica u drugoj polovini 2015.

vucic i zvizdic
SARAJEVO l Sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, na kojoj bi bilo potpisano više bilateralnih sporazuma o saradnji, trebalo bi da bude održana u drugoj polovini ove godine u BiH.
Dogovoreno je ovo na današnjem sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Srbije Aleksandra Vučića.
Na toj sjednici trebalo bi da dogovorimo i modele transportne, ekonomske, kulturne, sigurnosne i ostale vrste saradnje za dalji napredak dvije zemlje„, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.
On je istakao da je na sastanku konstatovano da nema spornih pitanja, odnosno da je riječ o pitanjima koja se mogu brzo riješiti u narednom periodu.
Tema razgovora bili su i modeli povećanja obima ekonomske saradnje, s obzirom na kompatibilnost industrija i tržišta BiH i Srbije.
„Imamo identičan stav da smo spremni da preuzmemo odgovornost za dalju budućnost dvije zemlje i kompletnog regiona„, rekao je Zvizdić.
On je istakao da region zapadnog Balkana treba početi posmatrati kao jedinstveno ekonomsko tržište i da na bazi saradnje to treba pokazati domaćim i stranim investitorima.
Zvizdić je naveo da je bilo riječi i o bezbjednosnoj situaciji u BiH i da je načelno dogovoreno da se podigne nivo saradnje u toj oblasti na najviši institucionalni nivo, odnosno na nivo saradnje ministara Vlade Srbije i Savjeta ministara koji će biti „prvi korak svih razgovora“.
Obraćajući se novinarima premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da svaki novi razgovor predstavlja novu vrijednost i da su dvije zemlje bliže stvaranju još povoljnije klime za bolju i uspješniju saradnju.
„Imamo dobre trgovinske odnose koji mogu da budu još bolji, a neke barijere možemo da srušimo u međuvremenu i možemo zajednički da izlazimo na treća tržišta„, naglasio je on.
Prema njegovim riječima, izražena je želja da se u mnogim oblastima intenzivnije sarađuje, jer postoje tržište za proizvode i iz BiH i Srbije.
Tema razgovora je bila i unapređenje u oblasti turizma i zajedničkom privlačenju turista iz trećih zemlja.
Vučić je naveo da je bilo riječi i o bezbjednosnim pitanjima, borbi protiv terorizma i strateškom političkom dijalogu i rješavanju svih zaostalih političkih nesuglasica između Srba i Bošnjaka Srbije i BiH.
„Mislim da je atmosfera između nas dobra i da treba da bude još bolja i da moramo istinski da stvaramo povjerenje“, poručio je premijer Srbije.

Ivanić: Dogovoren zajednički pristup EU

Predsjedništvo BiH i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su danas u Sarajevu zajednički nastup prema EU kada je riječ o sredstvima od milijardu evra namijenjenim za infrastrukturalne projekte na zapadnom Balkanu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

ivanic
Ivanić je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je sastanak članova Predsjedništva BiH i Vučića bio izuzetno koristan.
„Dogovorili smo dvije stvari. Jedna je da pokušamo vidjeti da li postoji mogućnost zajedničkog nastupa, posebno kada je riječ o elektroprivredi. Očigledno je da u Srbiji postoji ideja da regionalni pristup malo više zaživi i da bi to trebalo biti od interesa za sve“, rekao je Ivanić.
On je naglasio da je sada rana faza te ideje, te da u narednim mjesecima ostaje da se vidi šta bi bile eventulane mogućnosti saradnje u toj oblasti.
„Ne mislim da je privatizacija uopšte realna niti moguća, ali da je neki veći stepen saradnje moguć – sigurno jeste„, dodao je Ivanić.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH je napomenuo da je tokom susreta sa Vučićem bilo riječi i o problemima sa kojim se suočavaju privrednici obje zemlje prilikom izvoza.
„Privrednici se žale da procedure na granici predugo traju i da je protok robe daleko brži i lakši sa drugim zemljama. Dogovorili smo da taj dio zanačajno ubrzamo“, rekao je Ivanić.
On je napomenuo i da postoji mogućnost zajedničkog pristupa kada je riječ o ideji rekonstrukcije, odnosno izgradnje pruge Sarajevo – Beograd.
„To u principu znači Ploče – Sarajevo – Beograd, preko Tuzle i Zvornika, čime bi se značajno skratio put, s obzirom da je Srbija ušla u rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpešta i time želi da otvori svoj tranzit za robu iz Kine ka centralnoj i zapadnoj Evropi. Ako sa naše strane bude dovoljno angžamana, to bi mogao biti vrlo zanimljiv projekt za obje zemlje„, dodao je Ivanić.

Srna