Заједничким снагама у борби против дијабетеса

ТРЕБИЊЕ I Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње данас је, поводом 14. новембра, Свјетског дана дијабетичара, на Тргу слободе, организовало бесплатно мјерење шећера у крви и крвног притиска.

Овој акцији одазвало се доста Требињаца, а утврђено је да готово трећина њих имају повишен крвни притисак, а мањи број прегледаних, имао је и повишен шећер у крви. Предложени су им детајнији прегледи и лабораториске анализе и обавезне посјете љекару специјалисти.

Нада Биједић, предсједник Удружења дијабетичара је истакла да је овај дан посвећен раном откривању и дијагностиковању дијабетеса. Она је рекла да се Херцеговци, који имају повишен шећер у крви, и даље јављају љекару у поодмаклој фази болести.

„Особа која добије дијабетес може добро и квалитетно да живи ако се болест открије на вријеме и правилно контролише“, подсјетила је за Радио Требиње Нада Биједић.

Она је истакла да пацијенти морају да воде рачуна о свом здрављу и иду на редовне контроле, али и да би здравствени радници требало још више да раде на здравственом просвећивању грађана.

„Сви заједно, морамо да покушамо да смањимо појаву дијабетеса, посебно што је у алармантном порасту у нашем малом граду“, навела је она.

Биједић је напоменула да је едукација први корак у превенцији дијабетеса и превенцији компликација ове болести.

Душан Џоџо, наш суграђанин, иако је здрав, редовно контролише ниво шећера и крвни притисак.

„Сваки грађанин би требало да редовно контролише ове параметре, без обзира да ли у том моменту осјећа неке тегобе, ако хоће да води рачуна о свом здрављу“, истакао је Џоџо.

Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње има 2.500 чланова.

Протеклих дана у циљу превенције дијабетеса и компликација ове болести, организовали су спортску манифестацију „Kрос против дијабетеса“ и стручно едукативно предавање.

Д.Р.