Zajedničkim snagama u borbi protiv dijabetesa

TREBINJE I Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje danas je, povodom 14. novembra, Svjetskog dana dijabetičara, na Trgu slobode, organizovalo besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

Ovoj akciji odazvalo se dosta Trebinjaca, a utvrđeno je da gotovo trećina njih imaju povišen krvni pritisak, a manji broj pregledanih, imao je i povišen šećer u krvi. Predloženi su im detajniji pregledi i laboratoriske analize i obavezne posjete ljekaru specijalisti.

Nada Bijedić, predsjednik Udruženja dijabetičara je istakla da je ovaj dan posvećen ranom otkrivanju i dijagnostikovanju dijabetesa. Ona je rekla da se Hercegovci, koji imaju povišen šećer u krvi, i dalje javljaju ljekaru u poodmakloj fazi bolesti.

„Osoba koja dobije dijabetes može dobro i kvalitetno da živi ako se bolest otkrije na vrijeme i pravilno kontroliše“, podsjetila je za Radio Trebinje Nada Bijedić.

Ona je istakla da pacijenti moraju da vode računa o svom zdravlju i idu na redovne kontrole, ali i da bi zdravstveni radnici trebalo još više da rade na zdravstvenom prosvećivanju građana.

„Svi zajedno, moramo da pokušamo da smanjimo pojavu dijabetesa, posebno što je u alarmantnom porastu u našem malom gradu“, navela je ona.

Bijedić je napomenula da je edukacija prvi korak u prevenciji dijabetesa i prevenciji komplikacija ove bolesti.

Dušan Džodžo, naš sugrađanin, iako je zdrav, redovno kontroliše nivo šećera i krvni pritisak.

„Svaki građanin bi trebalo da redovno kontroliše ove parametre, bez obzira da li u tom momentu osjeća neke tegobe, ako hoće da vodi računa o svom zdravlju“, istakao je Džodžo.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje ima 2.500 članova.

Proteklih dana u cilju prevencije dijabetesa i komplikacija ove bolesti, organizovali su sportsku manifestaciju „Kros protiv dijabetesa“ i stručno edukativno predavanje.

D.R.