Закерберг обећао да ће донирати 99 одсто свог богатства

index

Оснивач „Фејсбука“ Марк Закерберг обећао је да ће донирати 99 одсто вредности од свог удела у акцијама у највећој светског друштвеној мрежи.

Обелоданивши да су добили ћерку, коју су назвали Макс, Марк Закерберг и његова жена Присила Чен рекли су да ће у сврху промоције једнакости и хуманости донирати 99 одсто вредности својих акција у „Фејсбуку“.

Тренутна укупна вредност је око 45 милијарди долара.

Један од најбогатијих људи на планети и његова супруга истакли су у „Писму нашој ћерки“ да желе да допринесу грађењу бољег света за своју ћерку и сву осталу децу на свету.

„Ово је свет где наша генерација може да унапреди људски потенцијал и промовише једнакост, тако што ће излечити болести, обезбедити здравствену заштиту за свакога, искористити чисту енергију, повезати људе, изградити снажне заједнице, смањити сиромаштво, омогућити свима да уживају у једнаким правима и проширити разумевање међу народима“, написали су Марк и Присила.

„Посвећени смо да учинимо свој део посла да помогнемо стварању таквог света за сву децу. Донираћемо 99 одсто наших акција у ‘Фејсбуку’, тренутно вредних око 45 милијарди долара, током својих живота да бисмо се придружили многима у побољшавању света за следећу генерацију“, наводи се у писму.

Оснивач „Фејсбука“ још није прецизирао како ће своје богатство донирати. Да ли ће оформити сопствену фондацију или ће се удружити са Билом Гејтсом и преко његове фондације уложити новац у борбу против болести, сиромаштва, боље образовање и зелену енергију.

Треба напоменути и да је оснивач „Мајкрософта“ пре пар дана најавио да ће заједно са другим филантропима, укључујући и Закерберга, уложити милијарде долара у развој чисте енергије.
РТС