Закон о акцизама блокиран на нивоу БиХ

БАЊАЛУКА │ Министарство финансија Републике Српске изненађено је изјавама предсједавајућег Савјета министара БиХ, Дениса Звиздића, у којима тврди да му нису јасни ставови Владе Републике Српске и Владе ФБиХ по питању измјена Закона о акцизама.

Господин Звиздић је лично, у својству предсједавајућег Савјета министара БиХ, 9. септембра 2015. године, присуствовао заједничком састанку предсједнице Владе Републике Српске, Жељке Цвијановић и предсједника Владе ФБиХ, Фадила Новалића, на којем је усаглашен текст Закона о акцизама. Међутим, тако усаглашени текст није добио подршку Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

На сједници Фискалног вијећа, која је 14. марта 2017. године, у присуству ентитетских премијера и министара финансија оба ентитета, уз присуство предсједавајућег Савјета министара БиХ, Дениса Звиздића, одржана у Источном Сарајеву, поновно је усаглашен текст Закона о акцизама.

Иако је тада исказан јасан и усаглашен став влада Републике Српске и ФБиХ, изостала је подршка у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Иако из свега претходно наведеног није јасно какав још став господин Звиздић очекује од влада ентитета, јасно је да господин Звиздић и Савјет министара БиХ немају подршку у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ за усвајање текста Закона о акцизама који су заједнички усагласили Влада Републике Српске и Влада ФБиХ и предсједавајући Савјета министара БиХ.

Такође, је јасно да неусвајање Закона о акцизама представља једну од најзначајнијих мјера у Реформској агенди и Писму намјере и да њено спровођење блокирају институције на нивоу БиХ.

РТРС