Закон о раду ступа на снагу у наредни петак

vlada-rs

БАЊА ЛУКА l Министар рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће за седам дана на снагу ступити нови Закон о раду, који је јуче изашао у „Службеном гласнику“.

Савановић је рекао да је ово темељни закон који мијења социјалну и економску судбину радника.

„Одређене ствари и нека постојећа рјешења смо задржали, а нека смо измијенили. Мислим да смо раднике максимално заштитили, колико смо могли, сходно времену у којем живимо“, рекао је Савановић за Телевизију Н1.

Он је подсјетио да су у оквиру социјалног дијалога усвојене неке примједбе са послодавцима и синдикатима, те поновио да Међународни монетарни фонд /ММФ/ и Свјетска банка нису писали Приједлог закона о раду у Републици Српској као што тврде синдикалци.

„Изашли смо у сусрет реалном сектору у неким питањима и направили смо помак. Када смо израђивали овај закон имали смо испред себе сличне законе из Србије, Хрватске и Федерације БиХ“, рекао је Савановић.

Коментаришући замјерке представника синдиката што се Влада Републике Српске искључила из колективних уговора, који ће се према новом закону доносити на сваке три године, министар рада и борачко-инвалидске заштите навео је да ће Влада бити механизам регулације у случају да послодаваци и синдикат не успију да се договоре.

Он је појаснио да се Савез синдиката није укључио у израду новог закона, јер су хтјели дорадити постојећи Закон о раду, због чега су се нашли „на супротним странама“.

Савановић сматра да је Закон о раду у Српској аналитички боље разрађен у односу на закон у Федерацији БиХ који је донесен на брзину.
БНТВ