Западни Балкан на листи „сигурних земаља“

3816379_1

 

БРИСЕЛ │ Европски парламент је започео процедуру стварања заједничке, европске листе „сигурних“ земаља свога суседства, где би требало да се нађе седам држава, односно цели регион Западног Балкана и Турска.

То практично значи да сви они који у ЕУ траже азил, а долазе из тих држава, по европској листи, када се усвоји, губе шансу да азил и добију.

То би, надају се у парламету, требало да донекле смањи притисак тражилаца азила и Европи да прилику да се бави са случајевима гђе је њена помоћ заиста потребна.

Усред мигрантске кризе, на коју досадашњи одговори Уније нису показали резултате, у Европском парламету су се досетили да Европа до сада није успела ни да направи заједничку листу „сигурних“ земља, а ту су европску какофонију закона и правила до сада успешно користили и мигранти из региона Западног Балкана, преноси Глас Америке.

Према подацима Фронтекса, само прошле године и само са Косова, у Унију је, тражећи азил дошло око 24 хиљаде људи.

У сваком случају, Комитет за правду и грађанске слободе Европског парламента је покренуо иницијативу која би требало да се оконча стварањем заједничке, европске листе „сигурних“ земаља, на којој би се нашле све државе региона и Турска, наводи Глас Америке.

Иницијатива стварања европске листе „сигурних“ земаља је тек у зачетку и очекује се још доста полемике ко и како испуњава критеријуме за уврштавање на ту листу, која се из данашње перспективе ипак чини неопходном уколико Европљани желе да заједничке проблеме решавају на заједнички начин, преноси Глас Америке.

БНТВ