Zapadni mediji: Srbija željela da pokaže da poštuje prava svih

20140928170219_265275BEOGRAD |Zapadni mediji su izvjestili da je u Beogradu, prvi put poslije 2010. godine, održana Parada ponosa, uz masovno policijsko obezbjeđenje, i ocijenili da je Srbija, kandidat za članstvo u EU, željela da pokaže da poštuje prava svih građana.
Rojters je naveo da su ulice kojima su prolazili učesnici Parade bile zatvorene za saobraćaj i da nije bilo prolaznika.
Hiljade policajaca sa štitovima, oklopnim vozilima i vodenim topovima blokirali su ulice, uz nadletanje helikoptera, kako bi spriječili tvrdokorne nacionaliste, ekstremiste i huligane da napadnu povorku tokom kratke šetnje od zgrade Vlade do Skupštine, prenijele su agencije.
Agencija Frans pres (AFP) napomenula je da je marš protekao bez incidenata, u opuštenoj atmosferi i uz glasnu muziku, a da su u obezbjeđenu zonu mogli da uđu samo akreditovani novinari, organizatori i učesnici, sa specijalnim narukvicama.
AFP je ocijenio je da se današnji Prajd smatra „ključnim testom“ za posvećenost Srbije, kandidata za članstvo u EU, da zaštiti prava manjina.
„Beograd je bio pod pritiskom da poboljša zaštitu prava manjina, uključujući LGBT zajednicu, od početka pristupnih pregovora sa EU“, navedeno je u izveštaju francuske agencije.
„Homofobija je raširena u Srbiji i drugim konzervativnim društvima na Balkanu; poglavar Srpske pravoslavne crkve prošle sedmice je uporedio homoseksualnost s pedofilijom i incestom. Ali, pošto Srbija pregovara o pristupanju EU blok je jasno poručio da smatra Prajd glavnim ispitom posvećenosti zemlje da štiti ljudska prava svih“, prenio je Rojters.
Sličnu ocjenu iznio je i Bi-Bi-Si (BBC), ocijenivši da je glavni motiv za odluku da se dozvoli održavanje Prajda nesumnjivo bila želja Srbije da pokaže Briselu toleranciju, a i AP se slaže da Srbija, kandidat za članstvo u EU, „pokušava da pokaže da poštuje ljudska prava svih građana“.
Zapadne agencije podsjetile su, u izvještajima iz Beograda, da je Parada ponosa bila zabranjena u protekle tri godine „iz bezbjednosnih razloga“, pošto su ultranacionalisti napali učesnike šetnje i sukobili se sa policijom na prvoj manfiestaciji te vrste koja je održana 2010. godine, tokom koje je povrijeđeno 150 ljudi.
U paradi su učestvovale stotine ljudi, među kojima i nekoliko ministara Vlade Srbije i gradonačelnik Beograda, a Rojters i BBC napominju da je premijer Aleksandar Vučić u četvrtak poručio da ne namjerava da se priključi maršu.
„Vučić je izjavio da neće učestvovati u tom događaju zbog ranije ugovorenih obaveza, ali da ne bi išao ni da je slobodan. Naš dopisnik kaže da to odražava rašireno osećanje u Srbiji“, naveo je BBC, dodavši da je anketa sprovedena prije četiri godine pokazala da dvije trećine ispitanika smatraju homoseksualnost bolešću.
„Ipak, uticaj ekstremne desnice je opao proteklih godina, kaže naš dopisnik, a nekoliko ministara u Vladi javno je podržalo marš.“
I AFP ukazao na homofobiju u Srbiji i drugim balkanskim zemljama, i podsjetio da je patrijarh Irinej osudio paradu kao „nemoralnu“ i pitao: „Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenu u zapadnom svijetu, incest…“
BBC, takođe, podsjeća da je u septembru u Beogradu pretučen njemački aktivista za prava LGBT zajednice, poslije čega je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio da takvo ponašanje neće proći nekažnjeno.
Radio Slobodna Evropa ističe da je premijer Vučić danas upozorio da prilikom održavanja Parade ponosa ne smije da bude nasilja, jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni.
Agencije su navele i da se sinoć oko 500 članova ultranacionalističke grupe „Dveri“ sukobilo sa policijom kada su pokušali da dođu do zgrade Skupštine u znak protesta zbog planirane gej parade.
I RSE i Dojče vele prenijeli su da je sinoć na skupu protivnika Prajda bilo i sveštenih lica.
Dojče vele navodi i da je Viši prekršajni sud u Beogradu danas ukazao da se „sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirana po hitnom postupku“.
RSE je podsjetio i da je prije pet godina, nekoliko dana pred najavljenu Paradu ponosa, koja je u međuvremenu zabranjena, na smrt pretučen dvadesetosmogodišnji Francuz Bris Taton, koji je u Beograd došao da podrži svoj sportski klub.
Agencije