Заплијењено 50 килограма кокаина са Месијевим логом

20151225104315_344508

ЊУЈОРK │ Федералне власти ухапсиле су двојицу мушкараца који су улицама Бронкса превозили кокаин у вриједности од три милиона долара.

Вијест да је оволика количина наркотика пронађена у најсјевернијем од пет дијелова Њујорка не би била необична за рубрику хроника, али је одваја један значајан детаљ.

На неким паковањима кокаина било је утиснутно презиме најбољег фудбалера свијета Лионела Месија уз препознатљив лого Аргентинца.

Двојица преступника ухапшена су у одвојеним возилима – 22-годишњи Хавиер Хербер-Гумбс и годину дана старији Марц Сото. Обојица су осуђена за посједовање наркотика и долазе из Порторика, државе на сјеверозападу Kариба у којој доминирају нарко картели познати по широкој мрежи сарадника и насилном понашању.

Херберт-Гумбс је око 6.15 ујутру по локалном времену ухапшен на раскрсници улице Wиллиамсбридге и Пелхам Паркwаy, а код себе је имао скоро 50 килограма ’брендираног’ кокаина, међу којима су и ’цигле’ са натписима Месси. Власти су истакле да се вјероватно ради о Леу, што је извјесно када се погледа лого, али да не постоји никаква могућа веза Аргентинца и криминалаца из Порторика.

Сото је сат времена касније ухваћен са отприлике 12 килограма и обојици је одређена кауција од 400.000 долара.

Хапшење су спровели специјални тужилац за истрагу наркотика, њујоршка полиција, Ођељење за унутрашњу безбједност САД и снаге имиграционе полиције.

Њујоршке власти изненађене су проналаском са Месијевим логом, а ово је други пут да се момак из Росарија доводи у везу са нарко картелима.

Пријатељске фудбалске утакмице игране под именом „Меси и пријатељи“ служиле су за прање новца мексичког нарко картела, пренио је љетос „Ел Мундо Депортиво“. Тај лист, позивајући се на заштитног свједока, тврди да су мечеви из 2012. и 2013. под сумњом и да је иза цијеле операције прања новца од дроге, тако што су се куповале фиктивне улазнице за мечеве, стајао је мексички картел „Лос Валенсија“.

Осим тога, нападач ’Блаугране’ мјесецима води борбу на суду због утаје пореза – Лео је ослобођен оптужби, али је његов отац Јорге и даље осумњичен да је утајио преко шест милиона евра у посљедњих пет година.
Агенције