Запошљавање главни проблем дјеце погинулих бораца

trib boracka3

НЕВЕСИЊЕ I Тражење несталих, процесуирање ратних злочина и запошљавање дјеце погинулих бораца биле су главне теме данас одржане трибине у Невесињу коју је организовала Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Разговарано је и о стамбеном збрињавању, постхумним одликовањима и сарадњи са локалном заједницом и организацијама проистеклих и отаџбинског рата.

Породице несталих су упозориле да процес тражења прате опструкције и политиканство које се манифестује на штету српских жртава. Исказано је и незадовољство процесуирањем ратних злочина почињеним над Србима иако је понуђено много доказа који откривају починиоце.

На подручју Херцеговине у протеклом рату нестало је 368 лица српске националности и још увијек је непозната судбина 85 особа.

Иако је на данашњој трибини разговарано о више актуелних тема, већина учесника је у први план истакла проблем запошљавања дјеце погинулих бораца.

Замјеник предсједника Републичке организације несталих Вељко Лазић рекао је да се посљедњи акциони план реализује кроз три компоненте: самозапошљавање, запошљавање код послодаваца и запошљавање дјеце која немају одрађен приправнички стаж. Према његовој оцјени, услови конкурса у значајном броју нису стимулисали послодавце због чега ће заједно са Заводом за запошљавање и ресорним министарством тражити нова рјешења.

Лазић је најавио да ће руководство Републичке организације несталих тражити од представника министарстава и агенција на нивоу Републике Српске да доставе податке колико њихових радника одлази у пензију, да би на та мјеста запослили дјецу погинулих бораца.

У раду данашње трибине осим чланова Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила учествовали су и представници Удружења „Насљеђе“.

Радио Невесиње