Зашто Пореска управа крије имена дужника?

poreska

БАЊА ЛУКА I Списак дужника за порезе у Српској није ажуриран од новембра прошле године чиме је Пореска управа прекршила обећање да ће имена дужника јавно обелоданити и тако их јавно ставити на стуб срама.

Пореска управа Републике Српске је у марту 2013. године први пут јавно објавила црну листу на којој су се нашли највећи дужници за порезе и доприносе са укупним дугом од око 750 милиона КМ.

Списак се од тада допуњавао па је према подацима из новембра прошле године укупан дуг за порезе и доприносе износио 1,5 милијарди КМ, од чега се 430 милиона КМ односи на дуг предузећа у стечају или ликвидацији. Од тада списак није ажуриран.

Зора Видовић, директорка Пореске управе, тврди да је главни разлог због којег списак није ажуриран осам месеци, нови софтвер који уводе у ову установу и који ће коштати 9,5 милиона КМ.

„У нови систем, који већ функционише, биће увезани сви порески обвезници и сви подаци о њима ће бити редовно ажурирани. Наши референти неће морати да ручно пишу опомене и решења за принудну наплату него ће се све аутоматски одрађивати. Онима који јуче нису платили порез већ сутра стиже опомена“, каже Видовићева и додаје да ће у оквиру ових активности за дан-два бити ажуриран и списак дужника.

У Савезу синдиката Републике Српске, који је тражио јавно објављивње списка дужника, кажу да је то било актуелно док су они вршили притисак.

„Сваким даном је све више предузећа који не измирују обавезе, `калеме` губитке и на крају се дешава да ни радници ни држава не могу да наплате своје, а систем им то омогућава“, истиче Ранка Мишић, председник Савеза синдиката Републике Српске.

Додаје да је најгоре што су међу највећим дужницима јавна предузећа и установе.

„Не знам ту ко кога крије и штити; знам само да је наш порески систем слаб и да не ради у јавном интересу. Пореска управа треба да буде страх и трепет за све који не поштују закон, а не да било коме гледа кроз прсте“, истакла је Мишићева.

Радом порезника нису задовољни ни послодавци, који редовно плаћају обавезе.

„Никад нећемо да штитимо оне који не плаћају порезе и доприносе. Њих треба јавно прозивати свакодневно“, истиче Драгутин шребић, председник Уније.

Каже да привредници траже да се порези и доприноси смање, али да се повећа обухват оних који плаћају.

„Држава сада узима само од неких, а другима који се богате на рачун свих нас опрашта милионе“, упозорава Шкребић.

Он каже да нема ништа против директорке ПУ Републике Српске, али да је она очигледно подложна политичким интересима због чега не може да обавља свој посао како треба.

Ранка Мишић каже да су очекивали више од измена Закона о пореском поступку.

„Тражили смо да Пореска управа контролише не само уплату доприноса него и износ који се уплаћује, како се не би дешавало да цела фирма буде пријављена на минималац“, истакла је Мишићева.

По изменама Закона о пореском поступку предузеће које дугује за порезе неће моћи да оснује ново предузеће.

ЕуроБлиц