Зашто свијет ћути о покољу у Ираку?

irak

БАГДАД I За разлику од терористичких напада Исламске државе у Паризу, када је са њима практично дисао цио свет, о крвавом покољу ИД на западу Ирака се не говори превише, пише Вашингтон пост.

У анализи тих напада овај вашингтонски дневник наводи да је само у нападима у четврти Карада у Багдаду убијено 187 људи, али на друштвеним мрежама нема хаштегова и профилних Фејсбук фотографија.

Прошлог уторка, на примјер, подсјећа Пост, три припадника Исламске државе напали су главни аеродром у Турској, када је убијено 45 људи.

Свијет је ухватила паника, будући да је управо тај аеродром једно од најпрометнијих средишта у Европи и на Блиском истоку, такође и једна од најбоље чуваних.

Тим поводом амерички новинари су се запитали да ли су аеродроми САД сигурни и да ли се исто „могло догодити и у САД, на Дан независности, на примјер, 4. јула“.

Терористи су потом напали Даку, где су у популарном кафићу у елитном кварту главног града Бангладеша наоружани десет сати држали талачку кризу, а тада је убијено најмање 20 људи.

Убрзо потом ИД је напао Багдад. У раним сатима неђељног јутра, док се стотине Ирачана окупљало током светог мјесеца Рамазана, ауто-бомба је експлодирала у препуној трговачкој четврти Карада. У експлозији је погинуло 187 људи, међу којима и мноштво дјеце, више него у нападу на Париз, примјећује Вашингтон пост.

Лист констатује да је свијет готово отупио на насиље у Багдаду.

Би-Би-Си је објавио хронологију напада повезаних са Исламском државом у Ираку.

Објављена је временска црта недавних напада повезаних с Исламском државом у Ираку према којој их је за пола године било седам, чак три у мају, два у марту и по један у фебруару, односно јулу, у којима је убијено више од 300 људи.

Багдад је стога бјесан, највише на владу којој не успјева да очува земљу сигурном, а један становник Караде је Вашингтон посту рекао да су некада улице тог града биле пуне живота, а да се сада „мирис смрти“ осјећа свуда.

Агенције