Зашто у Србији Европа црта нове границе?

partijarh Irinej

БЕОГРАД │ Српски патријарх Иринеј каже да се у Србији цртају нове границе и пита се зашто се то чини када се већ Европа уједињује и границе међу државама бришу.

„Kада ово говорим не бавим се политиком, већ као првојерарх Српске православне цркве промишљам даље последице живљења распарчане Србије у ‘уједњеној’ Европи. Ово је превише озбиљно питање да би се њиме бавили само политичари са ограниченим роком трајања“, рекао је Иринеј у интервјуу за божићни двоброј „Вечерњих новости“.

Он је предложио да се косовско питање и деликатно европско питање реше широким међународним дијалогом.

„Потребно је да се у све ово укључе и верске вође и интелектуална елита свих народа и држава. Уместо надгласавања, потребно је разговарати о свим споровима и у другим европским државама, попут Шпаније и Велике Британије. Добро је што Ватикан држи чврст став у вези с непризнавањем једностраног проглашења независности Kосова и Метохије. То би требало да буде добар путоказ другима“, рекао је патријарх.

Говорећи о европским интеграцијама, Иринеј је рекао да је добро приближавање народа ради превазилажења сукоба и да то треба подржати, али да је својеврсно поробљавање уколико се то схвати као глобализација која елиминише различитости и као правило намеће насиље великих над малима.

Kоментаришући ставове да ће Србија, на свом европском путу, морати да се одрекне пријатељства са Русијом, патријарх је рекао да је неискрена понуда када се неко условљава да у име новог пријатељства прекине сва ранија.

„То је покоравање и ропство, а не добронамеран позив за ново пријатељство. Нажалост, наш свакодневни живот обилује уценама и наметањима у којима се губи снага истине“, рекао је он.

Иринеј је додао да жели да верује у искреност државног врха када каже да неће бити признања независности Kосова.

„Желим да верујем да су искрени сви које именујемо као државни врх, у својим тврдњама да ће истрајати у ставу којим чувамо своје достојанство као народ и као држава, не пркосећи притом никоме“, рекао је српски патријарх.

Говорећи о позиву Црној Гори за чланство у НАТО-у, Иринеј је рекао да је то унутрашње питање те државе, али да би власт у Црној Гори сигурно дала могућност народу да се изјасни о том питању, да је имала поверења у њега.

„Овако остаје отворено питање“, рекао је патријарх српски Иринеј.
Б92