Затварају амбасаде у Сирији, Ираку и Либији

A man drives his bicycle in front of the Serbian embassy in the Libyan Capital Tripoli on November 9, 2015. Two embassy employees, a man and a woman, were abducted in Libya's coastal city of Sabratha on November 8 while they were travelling in convoy to Tunisia, officials said.  AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA

БЕОГРАД │ Због тероризма и отмица најугроженија српска дипломатска представништва у Сирији, Ираку и Либији могла би бити ускоро затворена.

„Према безбедносним проценама у овом тренутку велики безбедносни ризик представља чињеница да наше амбасаде у Либији, Ираку и Сирији и даље раде иако су многе земље већ раније изместиле своја дипломатска представништва из тих земаља, прича извор из Министарства спољних послова Србије.

Нешто раније, шеф дипломатије Србије Ивица Дачић је изјавио да би због безбедносне ситуације у овом тренутку могле да буду затворене три амбасаде, не прецизирајући које.

Он је рекао да је у четврак на седници владе поставио питање шта да се ради када је реч о дипломатско- конзуларним представништвима у земљама где је ризик по српске службенике повећан.

„Веома је тешко одлучити о затварању амбасаде тамо где има наших политичких и економских интереса и наших људи. Очекујем да у року од недељу, две, завршимо питање какву ћемо одлуку доносити о представништвима“, рекао је Дачић.

Оливер Потежица је и даље на челу амбасаде Србије у Либији, у Ираку је амбасадор Радисав Петровић, док је представништво из Сирије тренутно измештено у Бејрут.

Курир