Затворен погон фабрике „Свислајон“ у Невесињу

​НЕВЕСИЊЕ │ Погон Прехрамбене индустрије „Свислајон“ у Невесињу затворен је у посљедњем дану 2018. године, а ликвидацију фирме потврдио је и Александар Којовић, генерални директор „Свислајон“ за БиХ, додавши да линије сокова и ракије треба да селе у Горњи Милановац, а кечап и мајонез у Македонију.

„Фабрика је дефинитивно затворена, а опрема ових дана треба да буде дислоцирана у Србију, јер је сваки покушај њеног даљег одржавања и одвијања процеса производње у њој пропао па је практично производила само губитке“, објашњава Којовић.

Подсјетивши на првобитне намјере Родољуба Драшковића, предсједника концерна „Свислајон“ да помогне овом пасивном крају, Којовић каже да овакав концепт никако није ни могао функционисати, јер су сировине пребациване из Србије у Невесиње па поново прерађене враћане у Србију, а то је било неисплативо, јер у Милановцу постоје и линије и сировина.

Велики транспортни трошкови, али и папирологија и лоши путеви који отежавају транспорт, као и велики проблем с водом, онемогућавали су производњу која се у Невесињу одвијала више од четири и по године.

Покушавајући да ријеши проблем чистоће воде, који су тадашње локалне власти обећале ријешити врло брзо, Драшковић је ипак у фабрици урадио сопствени пречистач, уложивши у њега преко 200.000 марака, па је и та технологија поскупјела цјелокупну производњу, што је такође једна од ставки која је допринијела оваквом развоју ситуације.

„Све ово скупа је доста коштало концерн, а изостале се и обећане субвенције, тако да добитака није било и Невесиње је остало само баласт ‘Сwисслиона’, који се, нажалост, ријешио на овај начин“, додаје Којовић.

Тридесетак упосленика ове невесињске фабрике је добило отказ и отишло с књижицама на Завод за запошљавање, а неколико њих се до даљег воде као упосленици „Свислајон“ и засад ће водити рачуна о фабрици и опреми.

У овој фабрици, нажалост, никада није заживио пројекат кориштења домаћих ресурса, чувеног невесињског кромпира и домаћег воћа и поврћа, који је у почетку најављивао сам Родољуб Драшковић и који би био исплатив у Невесињу, али овдје ни задругарство пољопривредника никада није заживјело, као ни организовани откуп.

Након ликвидације фабрике, неизвјесно је шта ће бити с објектима, јер су у питању нове грађевине које су подизане на старим погонима „Индустрије алата Требиње“, са 7.000 квадрата, а изграђени су и нови магацински простори.

Независне новине