ЗАВИСНОСТ ОД ОПИЈАТА И ИНТЕРНЕТА најчешћи здравствени проблеми код младих

ТРЕБИЊЕ │ Дјеца и млади у Требињу су ментално веома здрава популација и немају неке озбиљније поремећаје менталног здравља, али су “лак плијен“ за болести данашњице – зависности од опијата и интернета.

Ово је је, поводом 10. октобра, Свјетског дана менталног здравља, за наш радио казао Зоран Радовић, начелник Центра за ментално здравље Требиње.

„На срећу дјеца школског узраста и адолесценти су поприлично здрава популација. Процентуално мали број има неке здравствене тегобе у смислу менталних поремећаја. То је, могу рећи, и наздравија популација. Тек ти ментални поремећаји крећу у неком каснијем добу, али се генеришу у том ранијем развоју. У посљедње вријеме се посебно обраћа пажња на злоупотребу психоактивних супстанци, конкретно опијатских средстава која су све више доступна. Све више је дјеце која у средњој школи крећу тим путем. Ретроградно, када наиђемо на неки проблем, када узимамо анамнезу, уочавамо да је до проблема дошло доста раније. То је један од проблема на који би требало обратити посебну пажњу, као и на још један, а то је зависност од компјутера и интернета“, навео је Радовић за Радио Требиње.

Родитељи се најчешће обраћају за стручну помоћ уколико примијете да је дијете промијенило своје понашање.

„Некада су то и неосновани страхови, али су углавном оправдани. Родитељ најбоље може да осјети да ли се нешто дешава са његовим дјететом. Најприје би требало да поразговарају са дјететом, са његовим пријатељима и наравно учитељима или наставницима. Одрасле особе које свакодневно живе, раде, уче и играју се с дјецом су веома важне.Они могу правовремено да уоче и разумију прве знакове могућих проблема менталнога здравља код дјеце. Након тога, ако се проблем не рјешава, требало би да се обрате стручним лицима“, наводи Радовић.

Још увијек у нашој али и већим срединама, постоје бројне предрасуде о менталним болестима.

„Још увијек је срамота ићи код психолога, психијатра, на то гледамо веома ружно. А, најбитније је да се некоме помогне. Не би требало да се оптерећујемо било каквим предрасудама јер нам је најважније здравље. Зато је неопходно да о њему на адекватан начин водимо рачуна и на вријеме се обратимо љекарима“, истиче Радовић.

Удружење за узајамну помоћ у душевној невољи “Соната” из Требиња данас је поводом Свјетског дана менталног здравља организовало дружење чланова, на којем је разговарано и о њиховим будућим плановима.

Свјетска здравствена организација је 10. октобар прогласила Свјетским даном менталног здравља, у циљу подизања свијести о проблемима везанима за ментално здравље, те пружање прилике особама, организацијама и институцијама које се баве заштитом менталног здравља да промовишу свој рад и у сарадњи са заједницом раде на едукацији и побољшавању услова за пружање одговарајуће заштите менталог здравља.

Д.Р.