Aktuelno

ZAVISNOST OD OPIJATA I INTERNETA najčešći zdravstveni problemi kod mladih

TREBINJE │ Djeca i mladi u Trebinju su mentalno veoma zdrava populacija i nemaju neke ozbiljnije poremećaje mentalnog zdravlja, ali su “lak plijen“ za bolesti današnjice – zavisnosti od opijata i interneta.

Ovo je je, povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, za naš radio kazao Zoran Radović, načelnik Centra za mentalno zdravlje Trebinje.

„Na sreću djeca školskog uzrasta i adolescenti su poprilično zdrava populacija. Procentualno mali broj ima neke zdravstvene tegobe u smislu mentalnih poremećaja. To je, mogu reći, i nazdravija populacija. Tek ti mentalni poremećaji kreću u nekom kasnijem dobu, ali se generišu u tom ranijem razvoju. U posljednje vrijeme se posebno obraća pažnja na zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, konkretno opijatskih sredstava koja su sve više dostupna. Sve više je djece koja u srednjoj školi kreću tim putem. Retrogradno, kada naiđemo na neki problem, kada uzimamo anamnezu, uočavamo da je do problema došlo dosta ranije. To je jedan od problema na koji bi trebalo obratiti posebnu pažnju, kao i na još jedan, a to je zavisnost od kompjutera i interneta“, naveo je Radović za Radio Trebinje.

Roditelji se najčešće obraćaju za stručnu pomoć ukoliko primijete da je dijete promijenilo svoje ponašanje.

„Nekada su to i neosnovani strahovi, ali su uglavnom opravdani. Roditelj najbolje može da osjeti da li se nešto dešava sa njegovim djetetom. Najprije bi trebalo da porazgovaraju sa djetetom, sa njegovim prijateljima i naravno učiteljima ili nastavnicima. Odrasle osobe koje svakodnevno žive, rade, uče i igraju se s djecom su veoma važne.Oni mogu pravovremeno da uoče i razumiju prve znakove mogućih problema mentalnoga zdravlja kod djece. Nakon toga, ako se problem ne rješava, trebalo bi da se obrate stručnim licima“, navodi Radović.

Još uvijek u našoj ali i većim sredinama, postoje brojne predrasude o mentalnim bolestima.

„Još uvijek je sramota ići kod psihologa, psihijatra, na to gledamo veoma ružno. A, najbitnije je da se nekome pomogne. Ne bi trebalo da se opterećujemo bilo kakvim predrasudama jer nam je najvažnije zdravlje. Zato je neophodno da o njemu na adekvatan način vodimo računa i na vrijeme se obratimo ljekarima“, ističe Radović.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji “Sonata” iz Trebinja danas je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizovalo druženje članova, na kojem je razgovarano i o njihovim budućim planovima.

Svjetska zdravstvena organizacija je 10. oktobar proglasila Svjetskim danom mentalnog zdravlja, u cilju podizanja svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje, te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promovišu svoj rad i u saradnji sa zajednicom rade na edukaciji i poboljšavanju uslova za pružanje odgovarajuće zaštite mentalog zdravlja.

D.R.