Због асимилације и администрације „нестало“ око пола милиона Срба

Предсједник српске заједнице у Аустралији Милутин Ивковић изјавио је да Српска православна црква и представници српске дијаспоре процјењују да на том континенту има најмање 200.000 Срба, а да их је на званичном попису 73.901 јер их је аустралијска држава „прекрстила у Босанце и Хрвате“.

Он је појаснио да је државна администрација из Канбере све народе досељене из бивше Југославије и њихове потомке, којих је било око пола милиона, подјелила по новонасталим државама као територији њиховог рођења и поријекла.

Тако су Срби из Хрватске и БиХ, у попису аустралијског становништва и карти етничког састава становника, постали Хрвати и Босанци. Тиме је у Аустралији избрисано најмање 100.000 Срба„, рекао је Ивковић за „Вечерње новости“.

Аналитичар из Минхена Миодраг Крцуљ изјавио је да су пописи у земљама ЕУ показали да данас на територији земаља ЕУ живи 670.514 српских држављана.

„Са друге стране, амбасаде Србије у државама ЕУ, Швајцарској и Норвешкој располажу `оквирним` бројем од 1.167.936 грађана„, указао је Крцуљ.

Бивши генерални конзул Србије у САД Деско Никитовић изјавио је да се више од 80 одсто Срба у САД асимиловало и констатује да ће Срби као народ тамо нестати кроз 50 година.

„Сви ће Срби бити Американци. Да је тај процес неминован, најбоље илуструје чињеница да је средином осамдесетих година Чикаго са околином имао 300.000 Срба, а данас их је једва 50.000“, рекао је он.

Најживља српска колонија данас у свијету је у Аустрији, јер је прилив Срба у ову земљу посљедњих деценија највећи. Беч је, са око 200.000 регистрованих Срба, тренутно – „престоница српске дијаспоре“.

Извор: Новости