Због Изетбеговића данас засједа национални Савјет безбједности Србије

Због изјаве Бакира Изетбеговића о признавању независности самопроглашеног Косова, за данас је сазвана сједница Савјета за националну безбједност Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је јуче, да је „сталожено“ реаговао на интервју члана предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и да Србија, једнако као и Хрватска, као гаранти Дејтонског споразума могу да говоре о БиХ, али БиХ не може да говори о унутрашњим стварима Србије.

 

За Изетбеговићев интервју рекао је да садржи пуно значајних елемената, од односа бошњачког члана Предсједништва БиХ према Санџаку до тога која ће се средства користити за заштиту територијалног интегритета БиХ, дакле ратна, војна средства.

 

На питање новинара шта је то ново што је Изетбеговић рекао у том интервјуу, Вучић је истакао да бошњачки члан Предсједништва БиХ „никада прије није говорио о својој нади да ће Косово бити признато, да никада прије није спомињао односе у Србији“.

 

„Не постоји Дејтонски споразум за Србију, он се односи на БиХ. Србија према том споразуму има одређена права и обвезе и Србија, као и Хрватска, из угла гаранта Дејтонског споразума, може говорити о БиХ. Али, на основу којег споразума ви говорите о Санџаку, о ратној опцији ако неко крене у нарушавање вашег територијалног интегритета, док се лакоћом говори о нарушавању српског територијалног интегритета“, закључио је Вучић.

РТРС