Због корупције 80 ухапшених, оштетили државу за више од 100 милиона евра

567e86746ca121.44955175_policija-srbija3

БЕОГРАД│ У акцији проведеној на територији цијеле Србије ухапшено је 80 особа осумњичених да су од 2004. године починили више кривичних дјела у области финасијског криминала и корупције, саопштено је из МУП-а Србије.

Претходно је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић саопштио на конференцији за новинаре да је ухапшено 79 особа због корупције у 20 различитих случајева, чиме је држава оштећена за више од 100 милиона евра, док се за још петоро трага.

МУП Србије објавио је списак свих ухапшених, као и опис кривичних дјела за које се сумњиче, али нису наведена њихова пуна имена и презимена, већ само иницијали и функције које су обављали.
По налогу Тужилаштва за организовани криминал, одређено је задржавање за бившег министра пољопривреде Слободана Милосављевића, Душана Протића, Зорана Шћепановића, Зорана Радомана, Јована Керавицу, Мирјану Спасић, Илију Радосављевић и Мусулина Горког, чији је саслушање у току.

Они се сумњиче за малверзације пољопривредним земљиштем у Новом Саду, којима је предузећу „Максим енд ко“ прибављена противправна имовинска корист виша од милијарду динара /око осам милиона евра/.
Међу ухапшенима су бивши директор Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, која се са још седам особа сумњичи да је, злоупотребом службеног положаја, оштетила буџет Србије за 44.426.921 динара и за тај износ противправно прибавили имовинску корист предузећу „Србијапројек“.

Ухапшена је и бивши генерални директор компаније „Дунав осигурање“ Миленка Јездимировић и више руководилаца у овој компанији, који се сумњиче да су оштетили „Дуван осигурање“ за око 305 милиона динара.

nebojsa-stefanovic_660x330

Полиција је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду одредила задржавање Добривоју Суџуму, бившем помоћнику министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и одговорном лицу „Инђија гас“ осумњиченом за злоупотребу службеног положаја приликом додјеле подстицаја, чиме је оштетио буџет за око 118 милиона динара.

У наставку акције на откривању злоупотреба у раду Фонда за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводина и локалних самоуправа на територији сјеверне покрајине, ухапшено је седам особа осумњичених за злоупотребе у вези са изградњом спортских терена, чим је Дом ученика „Никола Војводић“ у Кикинди оштећен за око пет милиона динара.

Полиција је, по налогу београдског Вишег јавног тужилаштва, ухапсила пет особа, међу којима и бившег секретара за урбанизам и грађевинске послове Београда Ненада Коматину, осумњичених да су злоупотребом службеног положаја оштетили буџет Града Београда за 45.400.820 динара.

Шест особа, међу којима и бивши руководиоци Спортско-рекреативног центра „Пионирски град“, ухапшено је због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили овај центар за 19.375.200 динара.
Осам особа, међу којима и предсједник Управног одбора „Делта инвестмента“ Радмила Спасић, ухапшени су због сумње да су кривичним дјелом прибавили противправну имовинску корист од 1.757.182.223 динара и нанијели штету држави Србији и Трговинском предузећу „Баново брдо“ од 1.952.232.714 динара.

Они су сумњиче да су од децембра 2007. до фебруара 2011. године, предузимали радње на основу којих је, након приватизације 70 одсто друштвеног капитала ТП „Баново брдо“, обављен неоснован упис права коришћења на око 91 хектара градског грађевинског и пољопривредног земљишта у државној својини.

Због злоупотреба у „Железари Смедерево“ ухапшено је више руководилаца у овом предузећу, који се сумњиче да су од јануара 2013. године до септембра ове године поступали супротно процедурама које дефинишу начин рангирања и одабир добављача логистичких услуга за отпрему готовог производа, чиме су „Железару“ оштетили за 89.759 евра.

Због злоупотребе службеног положаја у вези са изградњом моста на Тиси у Ади, полиција је ухапсила пет особа, међу којима и предсједника општине Ада Золтана Билицког и бившег предсједника ове општине Ирмењија Ференца, који се сумњиче за да су оштетили буџет за око 404 милиона динара.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапшен је и бизнисмен и власник предузећа „Беохемије“ Жељко Жунић и још једна особа због сумње да су злоупотребом положаја оштетили Алфа банку и Војвођанску банку за око 580 милиона динара.
СРНА