Zbog Tačija odgođen sastanak državnog vrha o Sutorini

sutorina
PODGORICA | Sastanak državnog vrha Crne Gore o Sutorini, koji je trebalo da bude održan sutra, odgođen je zbog zvanične posjete potpredsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.
O pitanju Sutorine trebalo je da razgovaraju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužio je danas Ustavnopravnu komisiju da do kraja februara održi javnu raspravu o statusu Sutorine, nakon čega će poslanici zauzeti konačan stav o Prijedlogu rezolucije o Sutorini, koji je u parlament BiH uputio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.
Bećirović u Rezoluciji traži da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdio Savjet ministara BiH, a prema kojem bi Sutorina trebalo trajno da ostane u sastavu Crne Gore.
Crnogorska Vlada smatra da je pitanje Sutorine riješeno prihvatanjem Prijedloga ugovora o granici između BiH i Crne Gore, dok neki poslanici, pravni eksperti i geografi u BiH traže od Predsjedništva da ne prihvati sporazum i da sve uputi na međunarodnu arbitražu.
Srna