Zbogom papirnim uputnicama u Srpskoj

341012_1
BANJA LUKA l Papirne uputnice i otpusna pisma uskoro bi trebalo da idu u prošlost u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, koje aktivno rade na svojoj informatizaciji i pružanju elektronskih usluga pacijentima.
Umjesto da satima čekaju u redovima da bi na papiru dobili uputnicu ili bilo koji drugi dokument koji je neophodan za liječenje, stanovnici će uskoro te usluge moći dobiti u elektronskom obliku.
U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je Ministarstvo već pokrenulo inicijativu za uvođenje elektronskog zdravstva, te da će u idućem periodu u skladu sa svojim mogućnostima nastojati da ono u potpunosti zaživi u svim zdravstvenim ustanovama.
I u Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da je informatizacija budućnost zdravstvenog sistema i da Fond zajedno sa resornim Ministarstvom radi na tome da u zdravstvenom sistemu u potpunosti krene korišćenje elektronskih uputnica, e-recepata, e-kartona, kao i e-zdravstvenih knjižica, čime će se papir u potpunosti izbaciti iz upotrebe.
„Naš cilj je da maksimalno smanjimo “šetnju sa papirima”, što će zdravstveni sistem učiniti mnogo efikasnijim“, istakli su u Fondu.
Fond zdravstvenog osiguranja RS je, kako ističu, već omogućio svim domovima zdravlja koji imaju internet konekciju da sami provjere status osiguranja pacijenta.
To znači da ako pacijent nema ovjerenu knjižicu ili nije ju ponio, zaposleni u domu zdravlja mogu uvidom u sistem Fonda provjeriti da li se osiguraniku redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje, odnosno, da li je pacijent osiguran ili nije. Osim što su elektronske usluge brže, one su, kako ističu stručnjaci, ali i sami pacijenti dosta efikasnije, jer nema šetanja od ordinacije do ordinacije. Dokaz za to su e-nalazi koji se već koriste u mnogim ordinacijama i laboratorijama.
„Ne moram više dugo da čekam i nosim nalaze u laboratoriju“, ističe Banjalučanka Jelena Gajić.
Pomoćnik direktora za medicinske poslove i specijalista porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da su sve ambulante porodične medicine te ustanove elektronski uvezane, ali da taj sistem treba još usavršiti.
„Uz e-zdravstvo u velikoj mjeri smanjićemo gužve“, istakla je Todorevićeva.
Zamjenik direktora Doma zdravlja Doboj Anđa Sušić kaže da se elektronski nalazi, koji se u ovoj ustanovi koriste već neko vrijeme donijeli veoma pozitivne efekte. Ona ističe da se radi na tome i da uputnice i ostala neophodna dokumentacija ide putem interneta.
„U planu je da se osposobi i elektronska razmjena dokumentacije između ustanova“, kazala je Sušićeva.
I u bolnicama se nadaju da će e-zdravstvo da zaživi, što će im uveliko rasteretiti poslovanje i poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite.
Glas Srpske